KadincaSayfa.Com

Yüz Felci

Yüz Felci

Kişinin yüzünde bulunan adalelerin hareket etmesini sağlayan, yüz sinirlerinin fonksiyonlarını yerine getirememesini sebep olan duruma yüz felci denir.

Yüz felcine sebep olan, fonksiyonlarını yerine getiremeyen sinirler iki parçadan oluşur. Birincisi beyin içersinde bulunan sinir parçasıdır, ikincisi ise beyin dışında kalan sinir parçasıdır. Yüz felçlerinde görülen ise daha çok beynin dışında kalan sinirlerin çalışamaması durumudur.
Beynin dışındaki sinirlerin çalışmasını durdurması ile oluşan yüz felçlerinde, gözlenen durum; yüzün tek tarafının felç olması olarak görülür.
Beynin içindeki sinirlerin fonksiyonunu yitirmesi ile oluşan yüz felcinde ise yüzün alt yarısını çalışamaz hale getiren yüz felci durumlarıdır.

Yüz felci neden olur?

Yüz felcinin tam olarak sebebi bilinmiyor. Daha çok 15 ila 60 yaş arasında görülen yüz felci, gebelik döneminin son üç ayında da görülebilir. Yüz felci hastalığına halk arasında şoför hastalığı da denilir. Sebebi ise şoförlerin araçla ilerlerken camını açık bırakarak rüzgâra yüzünü maruz bırakması olarak bilinir.

yuz_felci-300x254

Yüz felcinin belirtileri nelerdir?

Kişi yüz felci geçirmende önce bir takım ön bulgular yaşayabilir. Yüzün felç olacak kısmında kişi karıncalanma, yanma, batma hissi duyar. Bunun yanında kişi yüzünün hangi tarafında felç geçirme aşamasındaysa o tarafındaki kulağında şiddetli ağrı hissedebilir. Yüz felci olacak kısımda hafif kabarcıklar meydana gelebilir. Bu sayılanlar yüz felcinin öncü bulguları arasındadır. Bunlar dışında hasta yüz felci geçirme aşamasında istemli hareketlerinde kontrolsüzlük ve yavaşlama hissetmeye başlar. Örneğin, hasta yemek yemede, gözünü açıp kapatmada, çiğnemede zorluk çekemeye başlar. Hasta eğer dudağınız büzemiyor, ıslık çalamıyor, kaşını kaldıramıyor ise tam yüz felci durumunu artık yaşıyor demektir.

Yüz felci tedavisi nasıl olur?

Yüz felci tedavisinde, diğer bütün hastalıkların tedavisinde olduğu gibi, hastalığa sebep olan şeyler belirlenip ona göre tedavi yöntemine gidilir. Yüz felci geçiren kişiye ağızdan kortizon verilerek 15-20 gün devam edilir. Bunun yanında hasta bu iyileşme sürecinin 6 ay kadar uzayabileceğini bilmelidir. Yüz felci geçiren kişiye gerekli ilaç takviyesi yapılmasının yanında, hastanın da dikkat etmesi gereken nokta yüz felci geçirdiği tarafı üşütmemek, ani terletip ani soğumalara maruz bırakmamaktır. Genelde yüz felci belli tedavi süreci sonrasında tamamen yok olabilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.