Yumurtalama Belirtileri (Ovulasyon Belirtileri)
Ovülasyon esnasında güvenilir olmayan, lakin son derece pratik olan iki belirti meydana gelir. Belirtilerden biri “Mittelschmerz” isimli ve ovülasyonun görüldüğü yanda karın bölgesinin alt kısmında bir ağrının gelişmesi durumudur. Bu ağrı ovülasyon esnasında peritonun uyarılmasından kaynaklanmaktadır ve kadınların yüzde yirmibeşinde görülmektedir. Diğer bir belirti ise ovülasyon esnasında vücut ısısının 0,2–1 °C kadar aniden yükselmesi ve bu yükselmenin regl anına yani adet kanamasına kadar devam etmesidir. Vücut ısının yükselmesinin sebebi ovülasyona paralel olarak bedende “Progesteron” isimli hormonun fazlaca salgılanması durumudur. Bunun yanında Progesteronun vücuda dışarıdan verilmesi ile de vücut ısısı yükseltilebilir. Lakin bu iki belirtinin güvenilir olmadığını tekrar hatırlatalım. Laboratuar incelemeleri ovülasyon yani yumurtlama durumunun gerçekleştiğini netleştiren en güvenilir yöntemlerden biridir.
Örneğin yumurtlamadan önce rahim boynundan alınacak olan mukus salgısı oldukça saydam, yapışkan ve elastik bir yapıya sahiptir. Bu yapı kuruduktan sonra mikroskopla incelenir ve inceleme sonrasında eğreltiotuna benzeyen bir görünüme sahip olduğu görülmüştür. Buna “Ferning” denmektedir ve mukusun yapısındaki sodyum kloritin olması gerekenden daha fazla olmasından kaynaklanmaktadır. Mukusun bu özellikleri bedendeki vücuttaki ovülasyon öncesi “östrojen hormonu” egemenliğini yansıtmaktadır. Yani ovülasyon yumurtalama meydana gelmemiştir. Progesteron hormonunun egemenliği yoktur. Ovülasyon olayının ardından mukusun bu bahsettiğimiz özellikleri kaybolmaktadır.
Ovülasyonun yani yumurtalamanın gerçekleştiğini düşündüren bir diğer güvenilir belirti ise endometriumdaki (rahim içini örten özel mukoza tabakası) birtakım özel dokusal değişimlerdir. Bu değişimler korpuz luteumdan salgılanmış olan progesteron hormonuna bağlıdır. Kanda bulunan progesterondüzeyinin belirlenmesi veya idrar içinde atılan “Pregnanediol” isimli hormonun tespit edilmesi (pregnanediol; progesteronun kimyasal bir yakınıdır) da ovülasyonun yani yumurtlamanın gerçekleştiğine dair fikir verir.
Beynin “Adenohipofiz” isimli yapısından salgılanmış olan ve ovülasyonun yani yumurtlamanın hemen öncesinde kan düzeyi çok yükselen “Luteinizan Hormon” (LH) isimli hormonun kan içindeki yoğunluğunun aniden yükselmesi çok yakında bir ovülasyon yumurtlama gerçekleşebileceğini düşündürecek olan en güvenilir laboratuvar incelemelerinden biridir.
Henüz yorum yapılmamış.