KadincaSayfa.Com

Yoğurt Tarifi-Sert Yoğurt Nasıl Yapılır? TARİFİ OKU =>>

Yoğurt Tarifi-Sert Yoğurt Nasıl Yapılır? TARİFİ OKU =>>

Yoğurt Tarifi- Evde Yoğurt Nasıl Yapılır?
Yoğurt tarifi‘ne geçmeden önce evde yoğurt yapımı sırasında karşılaşılan sorunları yazalım.

1-1-) Yoğurdun Cıvık Olması: Yoğurt mayalanacak kabın özellikle yazın fazla sarmalanması, yoğurt mayasının cıvık olmasına neden olur ( su miktarı çok, yoğurt miktarı az maya haliyle daha az maya içerir bu nedenle yoğurt soğuyana dek yoğurdun içerisinde yeterince maya üremez ve bu nedenle elde edilen yoğurt da daha sulu olur). Ayrıca, keçi, manda ve koyun sütünden yapılan yoğurt, inek sütünden yapılan yoğurda göre daha sert olur. Bunu nedeni genel anlamda, yağlı sütten yapılan yoğurdun yağsız sütten yapılan yoğurda göre daha sert olmasıdır. Yani yağlı süt seçilirse yoğurt daha sert olur. Yoğurt yapma makinelerinde yapılan yoğurtların yine daha sert oldukları tecrübe edilmiştir. Yoğurt makineleri piyasada 60 ile 300 TL arasında kapasitelerine ve özelliklerine göre değişmektedir.

Bir diğer ip ucu ise sütünüzün koyu olması gerektiğidir. Süt içinde su içeriği ne kadar az ise yoğurt o kadar katı olur. Bunun için sütü kaynatırken süreyi bir kaç dakika daha arttırmanız içindeki su oranından bir miktar azalmaya neden olacaktır. Ayrıca, özellikle yazın yoğurt mayalarken kabın çok sarmalanması sulanmaya ( ve ekşimeye ) neden olur.

1-2) Yoğurdun Çabuk Ekşimesi: Eğer yapılan yoğurt cıvık ( sulu ) ise daha çabuk ekşir. Nedeni yoğurt kültürü içinde bulunan ve ekşimeden sorumlu bakterilerin sulu ortamda daha hızlı büyümeleri ( çoğalmalarıdır ) . Bunu önlemek için öncelikle sert bir yoğurt elde edilmeye çalışılmalıdır. Ayrıca, aşağıda tarifte verdiğimiz gibi bir miktar tuz eklenmesi bu süreyi yani ekşime süresini geciktirecektir.

Aşağıdaki tariflerde, hem normal yoğurt tarifi hem de fırında yoğurt tarifi hakkında bilgi verdik.

Yoğurt Tarifi için Malzemeler:
1 litre süt ( organik, doğal yada pastorize olabilir )
1 yemek kaşığı yoğurt ( süzme yoğurt daha iyi sonuç verir, süzme derken su oranı az yoğurt, tuzlanmış yoğurt asla olmamalı )
1 tatlı kaşığı şeker ( Mayalanmayı hızlandırmak için
bir fiske tuz ( Ekşimeyi öncelemek ve katılığı sağlamak için )

Öncelikle süt tencerenin ağzı açık vaziyette orta ateşte kaynatılır, kaynama başlayınca kısık ateşte 10-15 dakika daha kaynatılır. Daha sonra ocak kapatılır ve sütün ılıması beklenir. Fazla ılımaması gerekir, sütün içine parmak değdiği zaman parmağı ısıracak kadar sıcak olması gerekir ( 45 Derece civarı, bu sıcaklıkta parmak süt içinde ortalama 7 saniye dayanır ). Bir kase içerisine maya olarak kullanılacak ve tercihen suyu alınmış damızlık yoğurt konur ve üzerine şeker ve tuz atılıp iyice karıştırılır. Tenceredeki sütten bir miktar kaseye alınır ve maya ile süt iyice çırpılır ardından tencereye dökülerek maya her yere dağılana kadar karıştırılır. Tencerenin kenarları bir bez ile sarılır ve üzeri hava alması ve fazla nemin dışarı çıkması için tel bir süzgeçle kapatılır ve kapatıldıktan sonra onun üzerine de bez örtü örtülür. Yazın çok fazla sarmalamaya gerek yok çünkü hava sıcaklığı yoğurt mayalamak için ideal bu yüzden daha az sarmalanması önerilir. 4 Saat sonra tencerenin üzeri açılıp kontrol edilir ve bir sorun yoksa hemen buzdolabına kaldırılır ve yaklaşık bir gün dinlendirilir.

Fırında Yoğurt Mayalama
Fırında Yoğurt Tarifi
Aslında fırında yoğurt tarifi’nde mayalama ve dinlenme işlemi fırında yapılıyor. Yukarıda yazdığımız gibi süt kaynatılır ve hafif el yakacak dereceye kadar soğutulur. Bu aşamada maya biraz süt ile sulandırılarak süte eklenir. Daha sonra fırın 150 derece 8-10 dakika kadar çalıştırılıp kapatılır. Ardından süt ağzı açık bir şekilde fırın içerisine konur. Bu aşamada an az 6 saat kadar bekletilmelidir. Yoğurt kendi kendine soğuyacak ve oldukça katı bir görünüm kazanacaktır. Fırında yoğurt yapımı için dikkat edilmesi gereken nokta, yoğurt 5-6 saat boyunca fırından çıkarılmamalı, sallanmamalıdır.

Evde yapılan yoğurt kurutularak keş peyniri de ( kurut, yoğurt kurusu) yapılabilir. Tarif için: Kurut Peyniri Tarifi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.