Vulva Kanserleri
Vulva Nedir?
Vulva, kadın dış üreme organlarından biri olup, klitoris, vagen ve büyük-küçük dudakları kapsayan isme verilen genel addır.
Vulva, genelde “dış genitalya (external genitalia)” ya da “dış genital organ” isimleri ile de anılmaktadır.
Vulva Kanseri Nedir?
Vulva kanseri, vulvaya ait olan kısımların kanserleşmesi anlamına gelir. Vulva kanseri, “Vulva Ca” olarak da tanımlanmaktadır.
Vulva Kanserleri Ne Sıklıkta Görülür?
Kadınlarda görülen kanserlerin oranına bakıldığında % 3’ünin vulva kanseri olduğu görülür. Çoğunlukla menopoz dönemine girildikten sonra (postmenopozal dönem) meydana gelmektedir.
Vulva kanserlerinin büyük bir bölümü çok katlı epitelden meydana gelen “squamoz hücreli” kanser türleridir. Bunların dışında özel kanser tipleri olarak görülen Paget hastalığı, bazal hücreli kanser ve malign melanom da vulvada görülebilen kanser türleridir.
Vulva Kanserlerinde Etken Nedir?
Aynı cerviks ve vagina kanserlerinde görüldüğü gibi cinsellikle geçiş gösteren hastalıklardan “Human Papilloma Virusu (HPV)” enfeksiyonunun vulva kanserlerinde etken rol oynadığı görülmektedir.
Metastaz (Metastasis) Nedir?
Metastas, kanserli bir organdan kanser hücrelerinin, diğer sağlıklı organlara sıçramasıyla oluşan duruma verilen isimdir. Yani metastas özetle “kanserin yayılması” anlamını ifade etmektedir.
Metastas genelde yüzeyel yolla, kan, lenf ve komşuluk yolları ile meydana gelebilir. Kan ile yayılma “hematojen metastas”, lenf yolu ile yayılma “lenfojen metastas” olarak da tanımlanabilir.
Vulva Kanserleri Nasıl Metastaz Yapar?
Vulva kanserleri, ilk etapta lokal olarak büyüme gösterir, akabinde çevre doku ve organlarda hasara sebep olmaya başlar.
Kanser, ilk önce vulvada ülser durumunda ya da tümör halinde meydana gelir. Vakit ilerledikçe vulva bölgesindeki organlara, idrar yollarına, anüse ve vaginaya doğru ilerlemeye başlar. En son durumda ise lenf damarlarına ulaşır ve oradan vücuda yayılmaya başlar, yani metastaz yapar.
Vulva Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Vulva kanserlerinin ilk belirtisi aşırı derece kaşıntı ve tedavi edilmeye kalkılsa bile kaşıntının geçmemesidir.
Kaşıntı latince’de “pruritus (pruritus)” olarak ifade edilmiş olup, vulvar pruritus vulvadaki kaşıntıyı ifade etmektedir.
Vulvada görülen kaşıntılarda genelde kişi doktora gitmez ve vajina mantarından şüphelenerek geçici bir sorun olduğunu düşünüp önemsemez. Bazen de doktora gidildiği halde yanlış teşhis konulabilir ve vajinada mantar oluşması sanılıp, buna göre tedavi görülmeye başlanıp zaman kaybedilebilir.
Vulva kanserinde vajinada kaşıntının yanında deride sertleşme, renk değişiklikleri, kabarıklıklar meydana gelir.
Uzunca bir süre vajinadaki kaşıntı devam ediyorsa, tedavi sürecine gidilmesine rağmen hala kaşıntı sürüyorsa vulva kanserinden şüphelenip biyopsi alınması gerekir.
Vulva Kanserinde Tanı Nasıl Konur?
Vulva kanserinde de diğer bütün kanser türlerinde olduğu gibi bölgeden biyopsi alınır ve patolojik inceleme yapılır. Biyopsi alınması demek, bölgeden bir parça doku alınması demektir. Vulva kanserine karşı alınacak olan biyopsi parçası, bölgenin lokal anestesi ile uyuşturulmasının ardından alınır. Doğru bölgeden biyopsi alınmasını kolaylaştırmak için “kolposkop” isimli bir cihaz kullanılır. Kolposkop vagina kanserleri ve servix (rahim ağzı) kanserlerinin tespit edilmesinde oldukça başarılı bir cihazdır. Kolposkop vulva bölgesini 10–40 kat büyüterek daha net bir görüntüleme ve inceleme imkanı sağlar.
Vulva Kanserleri Nasıl Tedavi Edilir?
Vulva kanserlerinde ameliyat ile vulvanın çıkartılması en temel tedavi yöntemidir. Bu işleme kasık lenf bezlerinin çıkartılması yöntemi de eklenebilmektedir. Vulvanın çıkartılması seksüel fonksiyon bozukluğuna yol açmaz ancak lokalize hastalıklarda, vulvanın hastalıklı alanının çıkartılması ile de yapılabilmektedir. Ameliyat sonrası radyoterapi (ışın tedavisi) ise ilerlemiş olan hastalıklarda kullanılmaktadır.
Henüz yorum yapılmamış.