Verem
Verem yani diğer adıyla tüberküloz hastalığı, bir tür enfeksiyon hastalığıdır. Dünyada en çok ölüme sebep veren bulaşıcı hastalardan biridir. Verem hastalığı kişiden kişiye konuşurken, solunum yoluyla, öksürme yoluyla, aynı ortamda bulunan kişilere bulaşabilen bir tür bulaşıcı hastalıktır. Bu hastalığa, zengin, fakir, genç yaşlı herkes yakalanabilir. Eğer zamanında tedavi olunmazsa, organlara zarar verdiği için öldürücü olabilir. Zamanında başlanılan tedavi ile yüzde yüz iyileşme görülebilir.
Verem ilk önce akciğerlere gider ve kan yoluyla diğer organlara yayılır. Günümüzde verem hastalığı tamamen yok edilebilecek şekilde tedavi edilebilmektedir. Kişi verem olduğunda tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen vakalar görülmüştür.
Verem daha çok kimlerde görülür?
Çocuklarda verem hastalığı yetişkinlere nazaran daha çok görülür. Bunun yanında şeker hastalarında verem hastalığı daha sık görülmektedir. Bunun yanında bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde de verem hastalığı daha sık görülebilir.
Gebelik sonrası dönemler vereme yakalanma riski yüksektir. Bunun yanında verem hastası olan kişilerle ilgilenen sağlık personellerinde verem olma riski yüksektir, silikoz hastası olan kişilerde, verem hastası ile yakın temasta bulunan kişilerde verem olma olasılığı yüksektir.
Verem yani tüberküloz hastalığı belirtileri nelerdir?
Verem hastalığına yakalanan kişi uzun süreli öksürük, geceleri aşırı terleme, normal tedavisini almasına rağmen hala kanlı balgam ve öksürük durumları yaşaması, hızla zayıflaması gibi belirtiler gözlenebilir. Verem hastalığının yayılışına göre belirtileri de farklılık göstermektedir.
Verem nasıl tedavi edilir?
Verem hastalığı kesinlikle doktor kontrolünde 6 aylık bir tedavisi süresi olan, ilk iki ayı yoğun tedavi süreci olan, tüberkülozun yayılış derecesine göre ayakta tedavi ya da yatarak tedavi şeklinde uygulanabilir. Doktorun verdiği verem tedavi ilaçlarını düzenli ve aksatmadan kullanmak gerekir. Zira aksatılırsa verem tekrar nüksedebilir. Verem tedavi sürecinde besleneme düzenine de çok özen gösterilmelidir ki, kişinin vücut direncinin düşmemesi gerekir.
Türkiye’de Tüberkülozun Durumu Nedir?
Türkiye’de 20. yüzyılın ilk yarısında büyük bir salgın yaşanmıştır. 1940’lı yıllarda gelince her yıl 1000 kişiden 2-3’ü verem nedeniyle ölüyordu. Yürütülen veremle savaş çalışmaları, yüzyılın 3. çeyreğinde başarı sağlayarak günümüzde Verem hastalığı, önemli bir ölüm nedenleri arasına girmemektedir
Henüz yorum yapılmamış.