Varis
Sıcak yaz günlerinde, elbise dolabınızda giyemediğiniz eteğiniz yada elbiseleriniz var mı? Bunun sebebi ne? Şöyle ki bacaklarınızda mavimsi renkli olan damarların bacaklarınıza çirkin bir görüntü verdiğini düşündüğünüz için. Dolaşım bozukluğundan kaynaklanan bu sevimsiz görüntüye engel olmanın ya da azaltmanın yolu var oysaki.
Varis nedir ve en çok kimlerde görülür?
Kalbimiz vücudumuzun ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla kanı atardamarlarla dokulara yollar. Yollanan bu temiz kan, gereken besleyici maddelerle oksijeni hücrelerimize verir ve de oluşan atık maddeleri kanımıza toplardamarlımız taşımaktadır. Bu damarlarımız, kan akışını kalbimize doğru tek yönlü oluşunu sağlayan kapakçıkları içerir. Toplardamarlarda olan tıkanıklık ile yoğun basınç kapakçıkların düzgünce kapanmasına engel olur ve geriye kaçmasına neden olurlar.
Sonuç olarak bacağımızdaki yüzeye yakın toplardamarlar genişleme yapar, uzarlar ve de büklüm şeklinde bir görüntüye sahip olurlar. Buna da varis denilmektedir. En fazla varis hanımlarda görülür. Nedeni, kadınlık hormonunun varisin oluşmasını arttıran özelliğe sahip olması, özelliklede gebelik ve de regl döneminde varis ile alakalı yakınmalar çoğalır.
Varisin dereceleri
Toplardamar rahatsızlıklarının şiddetini günümüzde 0 ile 6 dereceleriyle belirlenir;
Derece 0: gözle görülür bir toplardamar rahatsızlığı yok
Derece 1: 1-3 milimetre çapında incecik varisler
Derece 2: Çapının A milimetrenin zerindeki esas varisler
Derece 3: Bacaklarda şişlikler
Derece 4: Ciltte görülen kahverengi ve de siyah renkli değişimler
Derece 5:Cilt değişikliği ile ayak bileğinin etrafında iyi olmuş yara
Derece 6: Açık yaraların oluşması (ayak bileğinin iç bölgesinde)
Varis neden oluşur?
Uzun süreli ayakta ya da oturarak çalışma. Özelliklede bacakların çaprazlaştırıp oturulması varisin oluşumunu kolay hale getirir.
Spor yapılmaması
Uzun süren seyahatler
Isı artışı
Sigara ile alkol kullanımı
Karaciğerdeki rahatsızlıklar
Sıcak banyolar, çok güneşlenme, kum banyosu şeklinde sıcağa çok maruz kalınması
Ebeveynlerde ve yakın akrabalarda varisin bulunması
Hamilelikte alınan aşırı kilolar
Bu saydıklarımız uzun ve ya kısa vadeli, genetik faktörlerinde etkisi ile varise sebep olur. Siz durumun farkında iseniz, kendinizin alacağı önlemler ile varisinizin kötüleşmesini engelleyebilirsiniz.
Varise karşı tedavi yöntemleri
Varisi düzeltecek ya da varisin oluşumuna engel olacak hiçbir ilaç bulunmamaktadır. Aşağıda belirttiğimiz tedavi yöntemleri ile varisten kurtulma şansınız var.
Kompresyon tedavisi
Bu tedavi, rahatsızlığınızın boyutuna bağlı, elastik bandaj ve ya varis çorabı kullanıp, rahatsızlık nedeni olan damarlara baskı yapılır.
Bunun sayesinde toplardamarların duvarları biçimlerini yitirmezler, damarların içerisindeki kapakçıklar tekrar doğru olarak kapanır ve de böylece kanın bacakta birikmesine engel olur. Kompresyon tedavisi variste kronikleşmiş toplardamar yetersizliği, lenf ödemleri ile toplardamarların hamilelikte genişlemesinde kullanılır.
Lazerle tedavi
Cildin dışından lazer tedavisi senler sürer, cildin altında bulunan, çapı 1 milimetrenin altındaki ufak kılcal varisleri tedavi etmekte kullanılır. Tedavide kuvvetli bir lazer ışını problemli yere yöneltilir. Işın toplardamardaki kanın ısınıp katılaşmasına sebep olur. Tedavi sonrasında müdahale edilen damarlar dıştan bakınca biraz kahverengi görüntü alırlar. Fakat bu renk değişimi 1-2 ay içerisinde düzelir.
Lazer tedavisi, gelişmiş teknoloji ile büyük varislerin tedavisinde kullanılır. Bu yol genel anestezi ile yapılmakta olan ve de damarların cerrahi müdahale ile çıkarılması esasına dayanmakta olan yönteme bir alternatif olması için geliştirildi. Bütün varis rahatsızlıkları bu yolla tedavi edilmemektedir. Varise dönüşmüş ama yüzeysel toplardamarların hemen hepsinde kullanılırlar. Fakat sadece yan damarlar ufak varisler bulunuyorsa, bu rahatsızlıklara iğne tedavisi ile daha sağlıklı olacaktır.
İğneyle tedavi
Bu operasyonda rahatsız toplardamara, damar çeperine zarar verecek bir madde verilir. Daha sonra, baskı kompresyonu uygulanarak damar çeperleri birbirine yapışır ve de toplardamar görevini yapmaz, kan akışı olmaz. Zaman içinde toplardamar vücut tarafından ortadan yok edilir. Tıkanmış toplardamarların vazifesini, kanı kalbe taşıma görevini etrafındaki öbür damarlar yapar. Bu tedavi öncelikle tıkalı ufak kılcal damarlara ve de toplardamarların ufak yan damarlara uygulanır.
Varis ameliyatları
Önceden büyük kesiler ile çıkarılan varis, şimdi üstüne uygulanan 2-3 milimetre uzunluğundaki kesilerle temizlenebilir. Bu kesiler dikiş istemez, özel bantların kullanımı ile hızlı bir şekilde iyileşir. Eskiden ayak bileği ile kasık arasındaki ana yüzeysel toplardamarın hepsi çıkarılarak uygulanan operasyon kullanılıyordu. Şimdi ise bu yol oldukça ender olmakla birlikte yerine lazer tedavisi kullanılmaya başlandı.
Henüz yorum yapılmamış.