KadincaSayfa.Com

Uyumsuz Çocuklar

Uyumsuz Çocuklar

Çocuklarda Uyumsuzluğun Nedenleri?

Uyumsuzluğun bir çok nedeni olabilir, uyumsuzluğun önemli nedenlerinden bir tanesi, çocuğun aşırı kaygılı olmasıdır. Aşırı kaygılı çocuklar, girdikleri sosyal ortamlara aşırı kaygılanır, “bana acaba burada olumsuz bir şey diyecekler mi, benimle dalga geçecekler mi” diyen girdikleri ortama uyum sağlamada zorlanan gruba dahildirler. Yada bir zorluk yaşamış çocuklar uyumsuz bir kişiliğe bürünebilirler. Bu davranış şekilleri aslında yardım isteme şekli olabilir, örneğin, sel, yangın, deprem veya bir evden diğer eve taşınma, öğretmen değiştirmek bile bir iki ay uyumsuzluk nedeni olabilir. Bunun dışında çocuk içine kapanık, çekingen, öz güveni düşük yeni bir gruba girdiğinde uyum sağlamayabilir, bu uymsuzlukları tamamen öz güven eksikliğinden doğmaktadır.
Yetiştirilmeye bağlı, her istediği yapılmış, sınır eğitimi almamış, paylaşım duygusuna uzak ve her şey önüne sunulmuş çocuklarda uyum sağlama da problem yaşayabilirler. Bazı çocuklar hiperaktivite bozukluğu (dikkat eksikliği) bu çocukların dikkatleri çok çabuk dağıldığı için girdikleri ortama uyum sağlamada zorluk yaşayabilirler. Dikkatleri çok çabuk dağıldığı için kendi istekleri doğrultusunda davranabilirler.

davranış bozuklukları-uyumsuz çocuk

Çocuğum Uyumsuz Nasıl Davranmalıyım?

Çocuklardaki uyumsuzluğun nedenlerine göre davranış şekli geliştirmek, çalışmalar yapmak gerekir. Bu çalışmaları uzman yardımı ile aile evde kendisi yapabilir. Sınır sorunu yaşayan bir çocuğa yeterli sınır eğitimi verebilir, çeşitli sınırlar koyabilir, aşırı bencillik sorunu yaşayan çocuklara yardımseverlik aşılayarak bu sorunu aşmasına destek olabiliriz.
Eğer çocuğunuzdaki uyumsuzluk öz güven eksikliğinden kaynaklanıyorsa bir uzmana danışarak, çocuğunuzun özgüvenini artırıcı, benliğini geliştirici çalışmalar yapmak gerekir.

uyumsuz-çocuk

Hiperaktif çocuğa nasıl davranmak gerekir?

Hiperaktif çocuğa davranış çok önemli, çünkü sürekli yaftalanmış etiketlenmiş yaramaz etiketini almış bir çocuk sürekli şu cümleleri duymakta özellikle okulda öğretmenlerinden çok yaramaz çok hareketli çok zeki aslında ama bir türlü yerinde durmuyor ya da evde aynı şekilde annesi yakınları çocuktan aynı cümlelere yakın, çok hareketli ben onunla nasıl baş edeceğimi bilmiyorum. Hiperaktif çocuğun ailesi, çevresi ve öğretmenlerinin çok sabırlı olmaları gerekiyor, çocukları her zaman eleştirmemek gerekiyor. Çok eleştirel davranışlar bu çocuklarda kalıcı hazarlar bırakıyor, kişiliklerinin bir parçası haline gelebiliyor. Sürekli hareket halinde olan bir çocuk sürekli azar işiten bir çocuk bir süre sonra ben yetersizim, ben başarısızım ben kötü bir çocuğum bunları kendisine ve kendi kişiliğinin bir yanına yapıştırıp bu etiketleri ömrü boyunca taşıyabiliyor. Bu yüzden sabırla itine ile yaklaşmak gerekiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.