KadincaSayfa.Com

Testis Tümörü

Testis Tümörü

Testis kanserleri, çoğunlukla 15 ila 35 yaş arasındaki erkeklerde görülen kanser türüdür. Testis tümörleri, erkeklerde görülen kanser türlerinin yüzde birini oluşturur. Bir yıl içinde yüz bin kişiden 3 kişide testis tümörü tespit edilir. Ancak 20 ila 40 yas arasındaki erkeklerde bu oran yüz bin kişide 6 kişi olarak değişmektedir. Önceki yıllarda testis tümörleri tedavisi çok zor iken, günümüzde testis tümörleri tedavisinde oldukça başarılı sonuçlar elde ediliyor.

Testis tümörü belirtileri

Testislerde elle dokunulduğunda bir kitle hissi ve bu kitle de büyüme hissi.
Skrotumda ağırlık hissi.
Karın ağrısı hissi.
Skrotumda sıvı birikmesi.
Testislerin birinde ya da skrotumda ağrı hissedilmesi.
Seyrek olarak human chronic gonadotropin (HCG) artışı sebebiyle, göğüslerde büyüme ve hassasiyet ortaya çıkması.
Lakin bu tip belirtiler başka hastalıkların da belirtisi olabilir. Bu tip belirtiler 2 hafta geçmesine rağmen hala devam ediyorsa doktorunuza başvurmalısınız.

Testis tümörü sebepleri:

Testis kanserlerinin nedenleri tam olarak tespit edilememiştir. İnmemiş testisi olan erkeklerde testis tümörü hastalığına yakalanma riski çok daha yüksektir. İnmemiş testis ameliyat ile indirilse bile, bu risk devam edebilir.

testis_tumoru

Testis tümörü tanısı:

Testis tümöründe erken teşhis, hastalığın tedavi edilmesinde son derece önemli olduğu için, ayda bir kez her erkek kendi kendine testis kontrolünü yapmalıdır. Şikâyetleriniz üzerine doktorunuza gittiğinizde, doktorunuz marker adı ile bilinen beta-HCG ve alfafötoprotein testlerini yapacaktır. Bunun yanında ultrasound yaptırmanızı isteyebilir.
Testis tümörü tedavisi:

Testis tümörü tedavisi, testis kanserinin türüne ve evresine göre değişiklik gösterir.

Cerrahi Tedavi ile testis tümörü tedavisi: testis tümörü ameliyatında, tüm testis ve çevre dokusu çıkarılır. Ayrıca da karın bölgesindeki lenf düğümleri de çıkarılır. Tek testisinde kanser olan kişilerin diğer testisinde de kanser olma riski % 2–5 oranındadır.

Radyasyon Tedavisi: Seminomlar radyoterapi tedavisine fazlaca duyarlılık gösterirken Nonseminomlar ise aynı duyarlılığa rastlanmaz.

İlaç Tedavisi (Kemoterapi): Çoğunlukla nonseminomlarda cerrahi tedavi yapıldıktan sonra en az yan etkisi olan ilaçlar belirlenerek kemoterapi yapılır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.