KadincaSayfa.Com

Tarçın ve Tarçının Faydaları Hakkında… =>>>

Tarçın ve Tarçının Faydaları Hakkında… =>>>

Tarçın Nasıl Kullanılır? Tarçının Faydaları Nelerdir?
Tarçın; kelime anlamı Farsça Çin Ağacı anlamına gelmektedir ( Darcin; Dar: Ağaç, Cin: Çin, ). İngilizcede ise cinnamon şeklinde yazılır. Defnegiller familyasına ait olan tarçın ağacının ana vatanı, Güneydoğu Asyadır. Bilimsel olarak cinnamomun adı ile bilinir.
Dünyada en çok; Çin, Endonezya ve Srilanka’da üretilir. Bilinen ve kullanılan tarçın; bu ağacın kabuklarından elde edilir.
Önemli Not: Piyasada 2 tür tarçın bulunur; 1-) Çin tarçını 2-) Seylan Tarçını; Yapılan araştırmalarda; Çin tarçınının yüksek kumarin içermesinden dolayı çeşitli yan etkileri olabilir. Bu sebeple; Seylan tarçınını tercih etmenizde fayda vardır. Etiketlemede; Çin tarçını Cassia olarak ve Seylan Tarçını ise True cinnemon olarak isimlendirilebilir. Eğer Seylan türünü bulamadıysanız; alacağınız tarçını daha düşük miktarlarda kullanın.
Tarçının faydaları içeriğindeki bir kaç etken maddeye dayanır. Bu maddeler; sinnamik aldehid başta olmak üzere Eter Eugenel, Sinamik alkol, Sinamikasit, Sinamil asetat 0-Methoksisinamikaldehid, Kinolol, Phellandren, Pinen, Cymol ve Caryophyllen’dir

Tarçının Faydaları Hakkında Yapılmış Araştırmalar
Tarçın; çok iyi bir mikrop öldürücüdür. Özellikle tarçının yağının bakteri ve mantarların yayılmasını önlemek için etkili olduğu bilinmektedir. Bunların dışında kendisi ve tarçın yağı; çok iyi birer böcek kovucudur. Her türden böcek, akrep, yılan gibi canlılar tarçın yağının ortaya çıkardığı uçucu bileşenlerden nefret ederler. Bir hatırlatma daha; tarçın ve yağı pek çok ticari ürünün raf ömrünü uzatmak için eklenen doğal bir katkı maddesidir.
Kalp Krizi Riskine Karşı Tarçının Faydaları:
ABD’de Penn State Üniversitesinin bir araştırmasına göre; yağlı yiyeceklerin kalp üzerinde yaptığı zararlı etki tarçın ve biberiye gibi bazı baharatlarla azaltılabilir. Kekik, tarçın, biberiye, karanfil gibi baharat karışımı verilen yaşları 30 ila 65 arasında değişen katılımcıların kanlarındaki antioksidan etkinliğinin % 13 arttığı gözlemlenmiştir. Ayrıca; bilindiği gibi yağlı yiyecekler tüketildiği zaman kandaki trigliserit seviyesinde yükselme olur; çalışmaya katılan araştırmacılardan Sheila West; bu baharat karışımının trigliserit oranını % 30 azalttığını söylemiştir. Bu gerçekten önemli bir veridir.

Bir hatırlatmada biz yapalım; özellikle biberiye ve kekik gibi baharatlar bilindiği üzere etleri marine etmek için kullanılır. Bu çok doğru bir davranıştır çünkü bu baharatlar; etlerin pişme esnasında açığa çıkardıkları kanserojen maddeleri yok etmektedirler.
Yine tarçının faydaları arasında pıhtılaşma önleyici özelliği nedeniyle bazı durumlarda çok faydalı olabilir. Ancak bazı durumlarda özellikle kanaması olanların dikkatli kullanması gerekmektedir. Bazen; kan damar içinde kendiliğinden pıhtılaşarak damar tıkanıklığına yol açabilir. Tarçında bulunan sinnamik aldehit bu pıhtılaşmayı önleyebilir.
Kan Şekeri ve Kolesterole karşı Tarçının Faydaları
Belki de tarçının en çok bilinen özelliği; kan şekerini düşürücü özelliğinin bulunmasıdır. Öyle ki; günde ortalama 2-3 gram tarçın tüketmenin kolesterol ve kan şekeri seviyesini ortalama % 20 düşürebileceği görülmüştür. Tip 2 diyabet sorunu için tüketilebilecek besinler arasındadır. Ancak; aşırı tüketmemekte fayda olmakla birlikte; sofra şekeri yerine her gün 1-3 gram arası tarçın tüketmenin diyabet ve kolesterol, Alzheimer ve Parkinson açısından faydalı etkileri söylenebilir.
Tarçın ile Zayıflama
Aynı zamanda diyet lifi açısından zengin olan bu baharat kan şekerinde oluşacak insülin dalgalanmasını önleyerek kilo kontrolünün sağlanmasına katkı sunabilir. İnsülin dalgalanmaları pek çok insanda fazla kiloya neden olan önemli bir etkendir. Her gün aynı şeylerle beslenen iki kardeşten birisinin aşırı kilolu olmasının nedeni büyük olasılıkla bu tarz bir sorundan kaynaklanmaktadır.
Tarçın cinsel gücü arttıran yiyecekler arasında yer alıyor. Tıpkı biberiye ve kekik gibi tarçın kokusu da beyni uyarıcı etkilerinden dolayı hafızayı güçlendiriyor. Tarçının kokusu dahi baş ağrısı ve migren gibi sorunlara iyi gelebiliyor.
Ayrıca tarçın; evde hazırlanan meyve sularına eklenerek, meyve sularının daha uzun süre dayanması için kullanılabilir. Güçlü bir bakteri öldürücü olduğu için ağız hijyeni içinde kullanılabiliyor.
Ayrıca; tarçın yağı ile hazırlanan masaj yağı romatizma ve kas ağrılarına karşı iyi gelebiliyor. Ancak; tarçın yağı tahriş edici olabileceğinden mutlaka zeytinyağı gibi taşıyıcı yağlarla inceltilip kullanılması gerekir. ( Not: Uçucu yağların hepsi; tahriş edici ve alerjik olabileceğinden, zeytinyağı gibi sabit yağlarla seyreltilmesi gerekmektedir. Tarçın yağı için önerilen inceltme 1/10 oranındadır. Yani bir çay kaşığı tarçın yağı, 10 çay kaşığı zeytinyağı ile inceltilebilir.
Tarçının Zararları Nedir?
Tarçın; normal dozlarda güvenilir bir baharattır. Ancak yüksek dozlarda özellikle yüksek kan şekerini düşürücü ilaçlarla birlikte alındığında ilaç etkileşimi olabileceğinden ölçüyü aşmamakta fayda vardır. Hatta bu gibi durumlarda; doktordan tüketim tavsiyesi ve ölçü miktarı hakkından bilgi istemek gerekmektedir.
Tarçının içerisinde bol miktarda potasyum bulunur, yüksek potasyum hipertansiyon hastalarının tansiyonlarının düşmesine yardımcı olur. Ancak böbrek rahatsızlığı olanların ve düşün tansiyonu olanların bu noktayı bilmelerinde fayda vardır.
Sağlıcakla Kalınız….

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.