KadincaSayfa.Com

Suçiçeği

Suçiçeği

Suçiçeği, enfeksiyon hastalıkları içersinde, bulaşıcı özelliliği en yüksek olan hastalıklardandır. Suçiçeği, çoğunlukla çocukluk döneminde yakalanılan bir bulaşıcı hastalık olup, yetişkinlerde de zaman zaman görülebilen bir hastalık türüdür.

Suçiçeği belirtileri

Suçiçeği bulaşıcı hastalıklar içersinde ilk sıralarda yer alan, ortalama bir hafta süren bir hastalıktır. Suçiçeğinin ilk belirtileri kırmızı deri döküntüleri, yüksek ateş, ilk günlerde görülen mide bulantısı, yorgunluk, halsizlik olarak kendini gösterir. İlk bir iki gün geçtikten sonra, kırmızı deri döküntüleri, içi su dolmuş olan lezyonlar kendini göstermeye başlar. Suçiçeği geçirirken dökülen kırmızı deri döküntüleri oldukça kaşıntılıdır. Kişi mümkün olduğunca bu kırmızı deri döküntülerini kaşımaktan uzak durmalıdır. Bir haftanın sonunda suçiçeği vücudu terk etmeye başlar.

Suçiçeği leke ve iz bırakır mı?

Suçiçeği aslında iz bırakan bir hastalık değildir. Ancak kişi suçiçeği çıkarırken döktüğü kırmızı deri döküntüleri çok fazla kaşındığı için, dayanmayıp tırnakları ile bu lezyonları kaşımaya kalktığında tırnakları içersinde enfeksiyon varsa bu enfeksiyonlar deriye bulaşır ve böylece hem su çiçeğinin seyri uzar hamda hastalık geçtikten sonra iz kalabilir. Bu nedenle suçiçeği geçirirken kesinlikle kaşımaktan uzak durmalısınız.

su çiceği-resmi

Suçiçeği aşısı hastalığı engeller mi?

Suçiçeği aşısı, ülkemizde 1995 yılından bu yana yapılabilmektedir. Suçiçeği aşısı, kişiyi hastalıktan yüzde 90 oranında korumaktadır. Suçiçeği aşısının yaptırmak için en uygun yaş aralığı 1 ila 15 yaş arasıdır.

Suçiçeği tedavisi nasıl olur?

Suçiçeği hastalığı, aslında özel bir tedavi yöntemi gerektirmeyen, kendiliğinden 1 hafta 10 gün arasında geçebilen bir hastalıktır. Suçiçeği geçirirken kesinlikle aspirin içilmemelidir. Yüksek ateşlenme durumunda, doktor kontrolünde ateş düşürücü verilebilir. Suçiçeği geçirilirken, kişinin olduğu oda ok sıcak olmaması gerekir. Ilık su su ile dış alınması suçiçeği geçiren hastanın hem kaşıntısı geçirir, hem de ateşini düşürmeye yardımcı olur.

Su çiçeği yetişkinlerde de görülür mü?

Su çiceği her yaşta görülür, su çiçeğinin aşısı olmadığı dönemlerde ılıman iklimlerde genelde kış sonlarına doğru ve ilk bahar dönemlerinde su çiçeği salgınlar yapardı ve genelde çocukların çoğu su çiçeği geçirirdi. Ama günümüzde aşı kullanıldığı için, su çiçeği hastalığını tabi daha az görüyoruz ve tabi daha az yakalanıyor bu hastalığa. Eğer çocukluk çağında bu hastalığı geçirmemişse erişkinden geçiriyor. Yani 50 yaşında da bu hastalığa yakalanabilir ancak erişkinle çocuk arasında farklar var, hastalık çocuklarda 10 yaşına kadar olan çocuklarda selim bir hadtalıktır. Erişkinlerde biraz daha ağır şartlarda yaşanır. Erişkinde kaşıntı biraz daha fazla olur, ateş daha çok olur, ama en önemlisi su çiçeğine bağlı komplikasyonlar daha sık görülür.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.