SU İÇMEK NASIL ZAYIFLATIR?
Su içerek zayıflama meselesini 5 adımda açıklıyoruz.
Söz konusu zayıflama olduğunda, suyun önemi çok da anlaşılmamış gibi görünüyor.
NYU Langone Medical Center’daki Kilo Yönetimi Programı’ndan Uzman Diyetisten Leah Kaufman’a göre, “Aldığın kalori/yaktığın kalori” meselesi hala geçerli; fakat bu denge üzerinde, ne kadar su içtiğin de büyük bir role sahip. Kendisine başvuranlardan, günde ne kadar su içildiğini kontrol eden telefon uygulamaları indirmelerini öğütleyen Kaufman, bu sayede insanların gün içerisinde sürekli olarak su içmeleri sağlamayı amaçlıyor. “Yeterli miktarda su içmek, kolaylıkla unutulabilir bir şey; fakat bu, başarılı zayıflama konusunda oldukça kritik bir mesele.” diyor.
O halde, su içmek ile kilo vermek arasındaki ilişkiyi daha yakından ele alalım ve su içmenin zayıflama meselesinde ne gibi etkiler yarattığını tek tek ortaya koyalım.
1- Antrenmanlarına güç katar
Susuz kaldıysan, hem antrenmanların hem de antrenmanlarının sonuçları (yani kilo vermen) olumsuz etkilenir. Fakat şöyle bir gerçek var: Vücut su kütlenin %2’sini kaybetmediğin sürece kendini susuz hissetmiyorsun. The American Journal of Clinical Nutrition‘daki bir araştırmaya göre ise bu oran, tam da egzersiz performansının da düşüşe geçtiği noktayı belirtiyor.
American Council on Exercise, aktif kadınlar için günde 2.7 litre su içilmesi gerektiğini önerirken, Kaufman, antrenmandan önce yarım litre ve antrenman sırasında her 30 dakikada bir 250 ml su içmen gerektiğini söylüyor. Bu miktar, günde 8 bardaktan da fazlası ediyor!
Yeteri miktarda su içtiğinden emin olabilmek için, antrenmanlardan önce ve sonra tartılmayı deneyebilirsin. Ama tartıya çıkmadan önce lavabonun yolunu tuttuğundan emin olmalısın. Eğer antrenman sonrası ağırlığın, antrenman öncesi ağırlığından %2 ya da daha fazla azalmış ise, yeteri miktarda su içmiyorsun demektir. Bu durumda ise daha fazla su içmen gerektiğini bilmelisin.
2- Metabolizmanı hızlandırır
Su içmek, antrenmanların haricinde de kalori yakımını artırıyor. Bir şeyle yediğin ya da içtiğin her sefer, vücudun, içine girenleri yakabilmek için (yani kalori yakabilmek için) çalışmaya başlıyor. “Beslenme ile uyarılmış termojenez” olarak adlandırılan bu süreç, kalori barındıran her şey için nasıl işliyorsa, su için de öyle işliyor.
Sağlıklı erkekler ve kadınlar üzerinde yapılan ve The Journal of Endocrinology & Metabolism‘de yayımlanan bir çalışma, yarım su içmenin, katılımcıların metabolizma hızını geçici olarak %30 yükselttiğini belirtiyor. Araştırmacıların vardığı sonuç ise, günlük içilen suyun 1.5 litre artırılması ile günlük kalori yakımının 200 kalori artırılabileceği yönünde.
3- Açlığını kontrol etmeni sağlar
“Su içmek, tok kalmanı sağlar” lafını daha önce duymuşsundur. Ama suyun bu olumlu etkileri, sadece mideni doldurmaya yaramaktan çok daha öte. Aslında bakarsan, aç olduğumuzu zannettiğimiz çoğu zaman aslında sadece susamışızdır. Örneğin, açlık ile alakalı olan çoğu his, örneğin guruldayan boş bir mide, düşük enerji seviyesi ya da denge kaybı hissi, aynı zamanda susuz kaldığın zamanlarda da meydana gelebiliyor.
Aç olduğunu hissettiğin zamanlarda biraz su içmek, gerçekte ne kadar aç olduğun konusunu aydınlatabilmene yardımcı olacaktır. 2015 yılında Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, öğünlerinden 30 dakika önce yarım litre su içen yetişkin obezlerin sofradan daha az kalori alarak kalktıkları ve yemekten önce su içmeyenlere oranla daha fazla kilo verdikleri belirlendi. Bunun nedeni tek nedeni ise, sofraya oturduklarında midelerini daha dolu hissetmeleriydi.
4- Enerji verir
Enerji ve zayıflama konusu birbirlerine oldukça benzer niteliklerde. Enerji seviyen yüksek olduğunda, antrenmanların daha verimli geçer, daha az aç hissedersin ve koltuktan kalkıp harekete geçebilmen çok daha kolay olur. İnsan vücudunun yaklaşık olarak %70’ini oluşturan su ise burada devreye giriyor. Su, hücrelerinin çalışmasını, kaslarının besin ve oksijenle beslenmesini ve beyninin zayıflama meselesine odaklı kalmasını sağlıyor.
5- Diğer şeyleri içmeni engeller
Su, başlı başına harika bir şey. Özellikle de kola ya da şekerli kahveler ile karşılaştırdığında bu farkı çok net görebilirsin. 2015’te, BMC Public Health’in 1,100 yetişkin üzerinde yürüttüğü bir çalışmasında gösterildiği gibi, her 100 ml’lik su tüketimi, kalorili içecek tüketiminde 20 ml’lik bir azalmaya yol açıyor.
Henüz yorum yapılmamış.