KadincaSayfa.Com

Sistoskopi

Sistoskopi

Ürolojik muayenede idrar yolunda sorunun olduğunu gösteriyor ise, idrar yolunuzu direkt olarak gösteren ve de tedavisinin en güzel yöntemi sistoskopi olur.
Sistoskopi, teleskopik, ışık ile lens sisteminin olduğu cihazlarla, alt idrar yolları(uretra) ve de idrar kesesinin (mesane) izlenmesidir. Bu alete sistoskop denilir.
İdrar kesesinin içerisi steri serumla dolunca çeper genişler ve idrar kesesinin içerisi tamamen görülür. Kuvvetli bir ışık sistoskopun uç kısmından ortamın aydınlanmasını sağlar. İdrar kesesiyle uretanın görülmesini sağlamak için farklı teleskoplar kullanılmaktadır.
Alt idrar yolundan bir aletin girip operasyon yapılmasının huzursuz edici bir durum olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat hekiminiz bu operasyonun ne kadar önemli olduğunu ve sizin için çok yararlı olacağını düşündüğü için tavsiye edebilir.
Operasyonun amacını, ne şekilde yapıldığını ve de sizin için çok yararlı olacağını göz önüne alarak oldukça sakince bir tavır alırsanız, hekiminizle sağlıklı bir işbirliğine girerseniz, bu sizin için ve de hekiminiz için çok yararlı olacaktır.
Çoğunlukla insanlarda sistoskopi muayenesi uyanıkken ve de çok az huzursuzluk hissedilerek uygulanır. Bu durumlarda alt idrar yolunun içerisine uyuşturan ve de kayganlık sağlayan jelleri kullanılır, 5–10 dakika süresince beklenilmesinin ardından uygulamaya geçilebilir. Kimi durumlardaysa operaysa başlamadan önce korumak amaçlı antibiyotikli iğne yapılmaktadır.
Sistoskopiyle bir sürü radyolojik inceleme ile tedavi yapılmaktadır. Bu şekildeki operasyonlar çok daha fazla süre alacağından dolayı anesteziye gerek görülebilir. Baylarda alt idrar yolunun, bayanlara oranla daha uzun olmasından dolayı bunda da anesteziye ihtiyaç duyulabilir.

Sistoskopi

Yapılacak olan anestezi yolu sağlığınızın genel durumuna ve de yapılacak olan kimi özel testlerin sonucuna göre değişmektedir. Bunun kararının verilmesinden önce Anestezi ya da Dahiliye doktorunun tavsiyesi alınmalıdır.
Sistoskopiyle alt idrar yolunda ve de idrar kesesinde bulunan aşağıdaki adı geçen rahatsızlıkların tanısı konulur ve de tedavisi için girişimde bulunulur;
Alt idrar yolundaki darlık iltihabı iyi ve de kötü huylu tümörler, taşları doğum anomalisi,
Prostatın boyutu, tıkanma derecesi tümör,
İdrar kesesinde taşın olması, tümörleri iltihaplar ile anomelileri,
İç idrar yolu ile idrar birleşimin bölgelerindeki problemler,
İç idrar yolu radyolojik görüntülenmesi ya da tıkanmanın giderilebilmesi için kateterin takılması,
İdrarı kaçırma hastalığının tanısı ile tedavisi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.