Sigaradan Kurtulmanız Artık Hiç de Zor Değil
Sigaradan Kurtulmanız Artık Hiç de Zor Değil
Sigara içerisinde, sağlığımız tehdit eden bir çok madde bulundurur. İçerisinde Kanserojen madde içen polonyum, kadminyum akü metali, radon, gaz odaları zehiri, oje sökücü aseton, böcek öldürücü hatta fare zehiri vardır. Uzmanların uzun süren araştırmaları sonucu ortaya çıkan sigaranın insan sağlığına zararları sayısızdır. Kanser hastalıklarına neden olan sigara, ikinci olarak solunum sistemi ve kalp damar hastalıklarına neden oluyor. Sigara içen bir insanın cildi, normalden 2 kat daha hızlı kurur ve buruşur. Sigarayı kullanan insanlar ileri yaşlarda kendi akranlarına göre çok daha yaşlı görünürler. Ve yılda ortalama dört milyon insan, bir günde ise ortalama on binden fazla insan sigaranın zararları nedeniyle yaşamını yitirmektedir.
Sağlık açısından bu kadar zararı olan sigarayı bırakmak tahmin ettiğiniz kadar zor değil. Uygulayacağınız bazı metotlarla sigaraya elveda diyebilirsiniz. Gelin hep birlikte sigarayı bırakmanın yollarını inceleyelim.
– Kendinize güvenin ve inanın. Daha önce başardığınız zor işleri düşünün ve bunun aslında çok kolay olduğuna inanın.
– Sigarayı bırakmak için bir gün belirleyin. Bunun yeni hayatınız için başlangıç olduğunu düşünün.
– Sigarayı bırakmış kişilerle konuşun. Artık ne kadar sağlıklı olduklarını duyduklarınızda verdiğiniz kararla gurur duyacaksınız.
– Spor yapın. İmkanınız varsa meditasyon veya yoga yapın. Bu sizi rahatlatacaktır.
– Canının sigara istediğinde başka şeylerle meşgul olun.
– Evinizde sürekli aparatif şeyler alın. Her aklınıza geldiğinde beyninizi bu aparatiflerle meşgul edin.
Sigarayı bırakma sürecinde nikotin isteği ile nasıl baş edebiliriz?
Siğarayı bırakma sürecinde aslında en zorlu kısım nikotin ihtiyacı ile başa çıkmaya çalıştığı o dönem. 3 gün kadar sürer, özellikle yoğun olarak ilk 3 gün zordur. Tabii bunun için çeşitli yöntemler var tabii ama en önemli şey insanın kafasında bitire bilmişse gerçekten bırakmaya karar vermişse nikotinle başa çıkması daha kolaydır. Nikotin ihtiyacını bir şekilde absorbe edebilir ancak bazı kişilerde bunun çok kolay olmadığını görüyoruz bu gibi durumlarda nikotin bantları, nikotin sakızı gibi bazı yan destekler kullanılabiliyor. Tabi bunları kullanırken çok dikkat edilmesi gerekiyor zira aşırı kullanımı da zararlı olabilir. Bu vücudun nikotin isteğine karşı onu biraz kandırmak gibi oluyor, sigara içinde binlerce zararlı madde olduğu artık bilinen bir şey ve bunların içerisinde bağımlılık yapan sadece nikotin bırakmamızı engelleyen şeylerin en başında nikotin geliyor. Bu da 3 gün için çok sıkıntılı bir dönem, bu dönemde insanlara özellikle sigarayla eşleştirdikleri yiyecek ve içecekleri tüketmemelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü vücudu sigarayı hatırlatacak şeylerle uyarmış oluyoruz böylece mümkün olduğunca daha az kahve yada çay tüketmek olabilir bunun yerine taze sebzeler bol bol çiğneyerek yemek. Bol bol taze meyveler yemek daha sağlıklı beslenmeye dikkat etmek bu dönemde çok önemli. Hem fizyolojik acıdan hemde psikolojik acıdan vücuda nikotini mümkün olduğunca hatırlatmamak gerekiyor.
Henüz yorum yapılmamış.