KadincaSayfa.Com

Serum Hastalığı

Serum Hastalığı

“Tetanos”, “gazlı kangran”, “difteri”, “yılan sokmaları” halinde tedavinin yapılması ve ya önlem alınması için at ve ya sığırın serumundan hazırlanmış kimi özel serumların hastaya verildiği olur. Adı geçen serumların içerisinde bulunan kimi antijenler, hasta kişinin antikorları ile birleşerek tip m şeklinde yaygın olan çok duyarlılık haline sebep olur.

Serum hastalığı adı verilen dokunun belirtisi, serumun verilmesinden 7 – 12 ardından meydana çıkar. Serum hastalığı, bu türdeki serumların verildiği insanların yalnızca % 5 ‘ inde görülür. Şimdiki zamanda serum hastalığının sıklıkla karşılaşılan sebebi ise, verilen özel at ile sığır serumunun yanı sıra, penisilin sebep olur.

Ateşlenme, eklemlerde ağrı, lenf bezinde büyümeler, genellikle ürtiker, kaşıntılar ve de kimi deri belirtisi, dalakta büyüme gibi hallerde meydana gelebilir. Rahatsızlık kendi, kendisine iyileşebileceğinden sadece gösterdiği belirtilere yönelik tedavi yeterli olacaktır. Eklemlerdeki ağrılar için “aspirin” kaşıntılar içinse antihistaminik haplar genellikle yeter derecede netice verir. Kortizon tedavisi ise bu tedaviler yeterli olmadığı zaman uygulanır.

Serum Hastalığı Belirtileri:

Seruma karşı tepki, serum verildikten 5- 10 gün içerisinde meydana çıkar.

Ateşlenme, eklemlerde ağrı ve de deride döküntü olur.

Serum Hastalık Tedavisi:

Oldukça rahatsızlık veren deri döküntüleri, adrenalin korunma; antikor-antijen reaksiyonunun riskini de göz önüne alarak, at serumunu fazla gerekli değil ise kullanmayınız. Tetanos için çocuklarımızı belli aralıklarla tetanos zehri ile hazırlanan aşılar ile aşılayıp aktif bağışıklığının sağlanması en sağlıklı yoldur.

Serum hastalığı kimi hapların alınmasından 7 ila 12 günün ardından meydana gelen alerjik tepkidir.

başlıca gösterdiği belirtiler, deri döküntüsü, kaşınma, şişlik, eklemlerde ağrı, lenf bezlerinde büyüme, ateşlenme, karın ağrıları, mide bulantısı ve de istifradır. Rahatsız kişi alerjiye sebep olan hapları daha evvelden de kullanmışsa, vücut bu maddelere karşın duyarlı hale geleceğinden dolayı belirtileri daha az zaman içinde meydana çıkar. Bu rahatsızlık ismini, ilk olarak at serumunun verildiği bir insanda tanımlanmış olmasından dolayı almıştır. Bugün ise bu rahatsızlığın en fazla rastlanan sebebi, penisilindir özellikle. Penisilinin sebep olduğu serum hastalığı en çok penisilin alerjisi ismiyle bilinir.

Serum hastalığı en fazla belirtiyi deride vermektedir. İğnenin yapıldığı noktada ödem ve ya ürtiker meydana gelebilir. Bunla birlikte kızıl ve ya kızamığa benzeyen döküntülerde meydana gelebilir. Vücut ısısının yükselmesi ile beraber, nadir olarak ta oldukça yüksek değerlere ulaşabilir.

Dizlerde, dirseklerde ve de omuzlarda eklem ağrıları görülebilir. Rahatsız kişi kendisini kötü hissetmektedir. İştahında azalma olur, başı ağrır ve kaslarında ağrılar görülür. Nadir hallerde sinir sistemi de etkilenir ve beyin ile beyin zarı iltihaplanması gelişebilir.

Yine nadir olarak kalbin etkilenmesi ile miyokart enfarktüsü oluşabilir. Bu saydığımız iki durum ise ölüm ile sonuçlanmaktadır.

Laboratuarda yapılan incelemeler ile rahatsızlığın tanısına yardım sağlamaz. rahatsızlığın başındaki akyuvarların artması ardından eozinofilin artmasıyla devam eder. Eozinofil, genelde alerjik tepkide vazife yapan akyuvar çeşididir. Kimi zaman idrarın mikroskopik incelenmesi ile protein yapıdaki madde ile akyuvarla karşılaşılmasından başka boşaltım sistemimizi alakadar eden mühim bir belirtisi ve de bozukluğu olmaz. Rahatsızlık kalp ile sinir sistemine yayılmamış ise çoğunlukla onbeş, yirmi gün içerisinde kendi kendisine iyileşir.

serum-hastaligi

Ne yapılması gereklidir;

Tedavisinin yapılması için rahatsızlığın nedenlerinin giderilmesi gereklidir.

• Ürtiker, 1/1000’ lik adrenalin çözeltisini derinin altına verildiğinde hastalık hızlıca gerileme gösterir. Gırtlak ödeminin giderilmesinde adrenalin oldukça etkilidir. Meydana gelen ödem solunum yollarını tamamiyle tıkamış ise soluk borusunu deler. Antihistaminikler ilk olarak kas içerisine verilmektedir, ardından da oral yolla alınmaktadır.

• Ateşlenme, vücutta kırgınlık ve de eklemlerde ağrılara karşın aspirinin etkisi çoktur.

• Olabilecek sıvı kaybını giderebilmek için damar yolu ile sıvılar verilmelidir.

• Ağırlaşmış vakalarda, mesela kalp ve de sinir sistemine etki yapmışsa ve ya yukarıda bahsettiğimiz gibi girişimler var ise rahatsızlık denetim altına alınamıyor ise kortizon kullanılmalıdır.

• Korkma, ruhi çökkünlük, nefes almada zorluk, aşırı öksürük nöbeti, mide bulantısı, istifra, amel, kalp ritminin artması, kan basıncında düşüş şeklindeki şiddetli belirtiler meydana gelmiş ise hasta kişi doktor kontrolü altına alınmalıdır.

• Rahatsız kişinin tedavisi sırasında nefes ile dolaşımının düzenli çalışmasının sağlanmasında öncelik verilmelidir.

• Hasta kişinin ağzında protez diş var ise çıkarılmalıdır, ağız boşluğundaki salgıların temizlenmesi, saf oksijenle nefesinin sağlanması gerekir. Gırtlaktaki ödem, nefes almaya tamamen mani olduğunda acil olarak cerrahi müdahale ile soluk borusuna delik açılmalıdır. Derinin altından vakit geçirmeden yapılacak olan adrenalin hasta kişinin ölümden dönmesini sağlayabilir. Gerek olursa 10 dakika sonrasında yeniden verilir.

• Yapılmış iğne ve ya böcek sokmalarının ardından şok hali meydana gelmişse derideki delik bölgenin üstüne turnikenin uygulanması ile problemli maddeyi daha fazla kana karışmasına engel olunur. Bu kısma iğne ile yüzeysel adrenalin uygulanıp ve ya buz koyarak dolaşımın yavaşlamasını sağlamakta aynı etkiyi göstermektedir. Turnike yapılıp sıkıştırılmış olan kısımda dolaşımın tamamen durmasını sağlamak için, yapılan turnikenin her 20 dakikada birkaç dakikalık gevşetilmesi gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.