Sağlıklı Dişeti Ve Periodontal Dokular
Sağlıklı diş eti solgun pembe, mat ve de kıvamı sıkıdır. Diş etleri, boyun kısmında dişleri yakaymışçasına sarmaktadır, dişlerle birleştikleri noktada bıçak sırtına benzer bir şekilde sonlanmaktadır. Dişler ve diş etlerinin arası hemen, hemen 1 ila 1,5 milimetre kadar aralıklar bulunmaktadır. Bu aralıklar diş etlerinin oluğu şeklinde adlandırılmaktadır. Periodontal rahatsızlıklar ise bu diş etlerindeki oluklardan kaynaklarını almaktadırlar. Sağlıklı olan diş eti fırçalama esnasında kanamazlar.
Dişeti Hastalıkları
Diş eti rahatsızlıkları, dişi sarmakta olan periodontal dokuda ortaya çıkan, kronik, bakteriyel enfeksiyondur. Fazla ilerlemediği sürece ağrılara neden olmazlar. Diş eti rahatsızlıkları önemli enfeksiyonlardır, senelerce ağız içerisinde çok önemli belirtiler göstermeden ilerleyebilir ve de tedavisinin yapılmamasının sonucunda, çürümemiş olan sağlıklı dişlerdeki destek dokunun kaybına sebep olup, sallanmaya başlamasına ve de düşmelerine sebep olmaktadır. Diş eti rahatsızlığı bir tane ya da birkaç tane dişin beraberce ya da teker, teker etkilenmesine sebep olabilir.
Diş eti rahatsızlıkları, bakteri plaklarının diş etleriyle enflamasyon oluşturmasıyla başlamaktadır. Diş etindeki rahatsızlıkların bir miktar ilerlemesiyle gingivit diye isimlendirilmiş olan aşamaya gelinmektedir. Gingivisit aşamasındaysa diş etinde iltihaplanma oluşur, fakat iltihaplanma hala diş etlerini desteklemekte olan kemiklere geçmemiş olur.
Gingivitiste,
Dişetleri fırçalama sırasında kanama yapar.
Dişeti kızarık ve şiş olur.
Diş etinin konturu bozuktur ve de yüzeyi de parlak olur.
Ağrısı olmaz.
Eğer ki diş etleri rahatsızlığın bu seviyesinde tedavi yapılmazsa, bundan sonraki aşaması olan Periodontitise dönüşmektedir.
Periodontitiste, iltihabın bın diş etlerinin ardından periodontal ligament ile diş destek kemiğine de geçmiş demektir. Dişle, diş etleri arasındaki diş eti oluğunun, iltihap sebebiyle derinleşip periodontal cebe dönüşmektedir. Periodontol cebin var olması diş etlerindeki rahatsızlığın ilerlemesinin kolaylaşmasını sağlar.
Periodontitiste,
Diş etinde fırçalama sırasında yada durduk yere kanama olur.
Diş eti kızarık ve de şiş olur.
Diş etinin konturu bozuk ve de yüzeyi parlak olur.
Ağız içerisinde kötü olan kokuyla, tadın olmasına sebep olur.
Diş etindeki rahatsızlık ilerleyince diş etinde çekilmeler ortaya çıkar. Diş etlerinin çekilmesinin neticesinde, dişin nazik olan kök yüzeyleri açığa çıkar, sıcağa ve de soğuğa olan hassasiyet ortaya çıkar.
Diş etlerindeki rahatsızlığın tedavisi yapılmaz ise gelişimi devam eder. Dişlerin sallanması ve de git gide birbirlerinden uzaklaşması, dişlerin arasında olan aralığın artmasına sebep olur.
Bu aşamaya ulaşmış olan diş etindeki rahatsızlığın tedavisi yapılmaz ise dişlerin kaybedilmesine yol açmaktadır.
Dişeti Hastalıklarının Tedavisi
Diş etindeki rahatsızlığın başlangıcında gingivisit aşamasında, tedavisi, diş üstündeki diş taşları ile bakteri plaklarının temizlenmesiyle, kökün yüzeyinin düzleşmesini kapsamaktadır.
Diş taşı ile plağın yok edilmesi ile, diş etlerinde rahatsızlığa neden olan bakterilerinde oradan uzaklaşması sağlanmış olmaktadır.
Diş etlerinin tedavisiyse, genel olarak iltihabı yok ederek ve de diş etlerinin diş üzerine yeniden yapışmasının sağlanması yeterlidir. Birde, rahatsız kişinin iltihap sebebi bakteri plağının kontrolünün sağlanması kısacası ağızdaki hijyenin sağlaması için doktorun bilgilendirmesi gerekmektedir.
Diş etinin rahatsızlığı periodontitis aşamasına ulaşmış ise, tedavisindeki amaç, periodontal cepteki diş taşlarının temizlenmesi, periodontal cebi yok etmek, diş etlerinin yeniden diş üzerine yapışmasının sağlanması için güzel bir kök yüzeyinin oluşturulması ve de kolayca temizlenen diş etlerinin formunun sağlanmasıdır.
Diş etlerinin tedavisinin ardından hasta kişinin düzenlice kontrol edilmesi, meydana gelmiş diş taşı ve de plağın yok edilmesi gerekmektedir.
Fakat periodontalin tedavisindeki asıl vazife rahatsız kişiye düşer. Diş etlerinin tedavisinin neticesinde sağlanmış olan sağlığın devamı için, kişilerin ağız bakımı işlemini düzenli biçimde sürdürmelidir.
Dişeti Hastalıklarının Sebepleri
Diş etindeki rahatsızlığın oluşmasındaki ana sebep bakteri plaklarıdır. Sağlıklı ağza sahip olmak için, bakteri plaklarının ağız bakımı işlemiyle o bölgeden uzaklaşması gerekmektedir.
Plağın diş etinden uzaklaştırılması sağlanamazsa, tükürükte bulunan kalsiyum tuzu plağın aracılığıyla dişe yapışıp diş taşının oluşmasına sebep olur. Diş üstünde bakteri plağı bulunmuyor ise, kalsiyum tuzu dişlere yapışamaz kısacası diş taşları olmaz.
Plak içerisindeki bakterilerdeki yan ürünler dişleri kemiğe bağlamakta olan periodontal ligamenti etkiler, bağın hasar görmesine sebep olmaktadır. Diş etlerinden uzaklaşırlar ve de periodontal cepler oluşmaktadır. Periodontal cepler sebebi ile, bakteri derindeki dokulara kolaylıkla ilerlerler ve de zaman içerisinde dişi çevrelemiş olan kemiğin hasar görmesine sebep olur.
Bakteri plağının oluşumunda,
Yeterli olmayan ve de hatalı fırçalamalar
Diş ipi ya da ağız gargarası şeklindeki hijyene yardımcı ürünlerin kullanılmıyor olması
Düzenli bir biçimde diş taşlarının kontrol ettirilmemesinin rolü çok büyüktür.
Diş etlerinde rahatsızlığa sebep olan öteki etkili sebepler şöyledir;
Genetik etkenler: Diş etindeki rahatsızlıkların belirli formlarının, genetik eğilime etkilidir. Bunun gibi hallerde rahatsızlık oldukça çabuk ilerlemektedir ve de erken yaşlarda dişlerin kaybedilmesine sebep olmaktadır. Bu sebeple, ailesi içerisinde erken yaşlarda dişlerini kaybetmiş kişiler var ise, ergenliğin başlamasından itibaren diş etleri rahatsızlığı uzmanı kontrolünün yapılmasında oldukça yarar bulunmaktadır.
Sistemik Hastalıklar:
Kan kanseri ile AIDS gibi bedenin bağışıklığının etkilenmesine sebep olan rahatsızlıklar ile diyabet rahatsızlığında diş etlerinin sağlığı negatif etkilenmektedir.
İla. Kullanımı; kimi ilaçların diş etlerinde negatif etkisinin bulunduğu bilinmektedir.
Hamilelik; hamilelik döneminde ortaya çıkan hormon değişikliklerinin diş eti üzerinde etkisi bulunmaktadır.
Stres
Düzenli beslenilmemesi
Sigara kullanmak
Dişeti Hastalıklarından Korunmak Mümkün Müdür?
Diş etlerindeki rahatsızlıklara engel olmak için en mühim vazife, insanın kendisine düşer. Rahatsızlığın esas etkeni bakteri plağıdır, bunun için bakteri plağının oluşmasının engellenmesidir. Bakteri plağının oluşmasına mani olabilmek için, dişin ve de diş etinin muntazam biçimde fırçalanması gerekmektedir. Diş etlerindeki rahatsızlığa engel olmakta muntazam bakım yanında, muntazam diş doktorunun kontrolünün önemi de büyüktür.
Fırçalamayla plağın oluşmasına tamamı ile engel olunmamaktadır. Böyle durumlarda meydana gelmiş plak ile diş taşlarının temizlenmesi dik doktoru tarafından yapılır. Diş doktorunun kontrolünün sayesinde, olabilecek olan problemler erken zamanda teşhis edilir.
Plak
Plak, diş ile ağız boşluğunda olan sert dokuya sımsıkı yapışmış, yumuşak birikintilerin oluşturduğu, şeffaf tabakaya denir. Tırnak yardımıyla bile dişin üzerini kazıyıp plağın varlığını anlayabilirsiniz. 1 miligram plakta 500 milyon ila 2 milyarın arasında bakteri bulunur. Dil, dudak ile tükürük, bakterinin gıda ve de içecekler ile beraber, dişin üstünden alınarak mideye gitmesine sebep olur.
Bu sebeple, bakteri dişe tutunmak amacıyla, dekstran isimli yapışkan maddeyi salgılamaktadır. Dekstran suya karşı dirençli olur, bundan dolayı ağzın çalkalanması ile plağı uzaklaştıramazsınız. Dekstran, birde yenilen besinlerin ufak parçalarını yakalayıp bakterilerin yiyeceğinin teminini sağlamaktadır. Netice olarak plak, bakteri, salgıladığı yapışkan olan dekstran ile gıda atığından meydana gelmekte olan yapıya denir. Plağın içerisindeki bakteriler, ufak yiyecek atıklarının sindirilmesi ile asidi açığa çıkarır. Dekstran sebebiyle de bu asitler uzun zaman diş ile temas eder. Buda çürüğün oluşmasına sebep olmaktadır.
Plak genel olarak diş etlerinin seviyesinde olur ve de diş etinde iltihabın oluşmasına sebep olmaktadır. Plağın meydana gelmesi için gereken bir gün geçmeden, bakteri dişler ile diş etine hasar yapacak asidi üretmemektedir. Bundan dolayı muntazam bir şekilde plak temizlenmelidir. Plağın temizlenmesi için, dişin günde asgari iki sefer florür içeren diş macunuyla fırçalanması ve de günde bir sefer de diş ipinin kullanılması gereklidir. Yapılmadığı zaman, plak zaman içerisinde diş taşına dönüşmektedir. Diş taşları, diş fırçasıyla plak gibi dişlerden temizlenemez, sadece diş doktorunca temizlenebilmektedir.
Diştaşı (Tartar)
Diş taşı (tartar), tükürükte bulunan kalsiyum tuzunun, bakteri plağının aracılığı ile dişe yapışmasının neticesinde oluşmaktadır. Diş taşlarının rahatsızlığın meydana çıkmasındaki temel etkileri, diş etinde iritasyona sebep olmasından başka, devamlı bakteri ile çevrilmiş olmasından kaynaklanmaktadır.
Diş taşları, plağın periodontal dokuya yakınca temasta kalıp, plağın temizlenmesinin olanağının olmadığı alanın meydana çıkmasına sebep olmaktadır. Diş taşları, diş yüzeyinden ayrı protezin üzerinde de olabilir.
Diştaşı oluşum yerine göre sınıflandırılır:
Supragingival diş taşı: diş etlerinin sınırı üzerinde meydana gelen diş taşı olmaktadır ve de göz ile görünmektedir. En çok üsteki birinci büyük azıların yanak kısmına bakan yüzeyinde ve de alttaki kesici dişin ağız içine bakan yüzeyinde meydana gelir. Sebebi ise bu kısımlarda tükürük kanalı ağza açılır.
Subgingival diş taşı: Diş etinin sınırının alt kısmında meydana gelen taşlardır ve de göz ile görülmemektedir. Supragingivalin diş taşlarına oranla rengi daha koyudur ve de dişlere daha da sağlam yapışmaktadır.
Supragingival ve subgingival diş taşları genel olarak beraber meydana gelirler, fakat bir tanesi olmadan da yalnızca öbürüde meydana gelebilir.
Henüz yorum yapılmamış.