Saçkıran
Halk arasında saç kıran veya kıl kıran olarak bilinen saç hastalığının tıp dilinde adı Alopesi areata olarak bilinir. Saçlı deride hiçbir belirti göstermeden, birden bire gelişen öbek öbek dökülen, boşluklar oluşturan bir hastalıklardan biridir.
Saçkıran hastalığının, sık sık tekrarlaması ve nasıl ilerleyeceğinin tespit edilememesi sebebiyle, kişinin yaşam kalitesini düşürmesi olasıdır. Saç kıran hastalığının sebebi olarak, genetik nedenler, psikolojik nedenler, endokrin, hücresel nedenler düşünülmektedir. Özellikle stresli yaşam tarzına sahip kişilerde, testesterona benzeyen hormonların baskı yapmasıyla bağışıklık sistemi agresifleşir ve kendi hücrelerini yabancı hücre olarak algılayarak bu hücrelerle savaş açar. Böylece kıl kökleri çevresinde var olan lenfosit isimli hücreler sitokin isimli kimyasalları salgılamaya başlar buda saçların öbek öbek dökülmesi ile sonuçlanabilir.
Bulaşıcı bir hastalık olmayan saçkıran, herhangi bir vitamin eksikliğine, beslenme alışkanlığına bağlı değildir. Kişinin yaşam tarzındaki gerilim, aşırı üzüntü, stres gibi olgularla daha şiddetlenen, şeker hastalığı yaşayan kişilerde, vitiligo hastalarında daha yüksek oranda rastlanabilen bir hastalıktır. Genelde 20 yaş üzerinde görülen, erkek ve kadınlarda eşit oranlarda rastlanılan, ırk cins ayrımı yapmayan bir hastalıktır. Saç kıran çok yavaş ilerleyen bir rahatsızlıktır, saç dökülmemeleri çok yavaş ilerler. Fark eder etmez vakit kaybetmeden, dermatoloji uzmanına görünmelisiniz. Stres veta travmalara bağlı bir dökülme olmayabilir, herhangi bir yerden bulaşan mantar nedeniyle saçınızda saç kıran görülebilir. Bu yüzden fark ettiğiniz andan itibaren uzmana görünmenizde fayda vardır. Aksi takdirde yayılması ilerleyebilir, kalıcı hazarlara neden olabilir.
Saç kıran tedavisi için hastanın herhangi bir hastalığı olup olmadığı tespit edilir. Ortaya çıkan sonuçlara göre uygun tedavi şekline gidilir. Şayet saç kıran hafif derecede seyretmiş ise, herhangi bir tedaviye gerek kalmadan, saç kıran olan bölgede saçlar zamanla tekrar geri gelebilir.
Saç kıran olmuş kişiye günde iki kez kel olmuş bölgelere Steroid kremler sürülür
Kafa derisine, saç kaybının olduğu bölgelere Lokal steroid enjeksiyonlarını uygulanabilir
Saç kıran olmuş bölgelerde tekrar saç çıkması için, Steroid tabletler kullanılabilir
Saç kıran olmuş, açılmış bölgelere tekrar uyarı yapılarak saç çıkmasını sağlamak amacıyla Ditranol krem uygulanabilir
Saç kıran olan kişinin, Ultraviyole ışık tedavisi ile haftada 2 veya 3 defa, birkaç boyunca tedavi görmesi saç kıran olan bölgelerde yüz güldürücü sonuçlar verebilir.
Saç kıran olmuş bölgeye Minoksidil losyon uygulamak faydalı olabilir.
Saç kıran tedavisinde, bitkisel ilaç olarak sarımsağın, mucizevi faydasından söz etmeden gecemiyeceğiz. 3 diş sarımsağı havanda çok az tuz ile dövelim, içine 2 damla alkol damlatalım ve iyice karıştıralım. Süreceğimiz bölgeyi iyi bir şekilde ovalım, bölge kızarana kadar hazırladığımız bitkisel merhemi sürelim. Bu uygulamayı haftada bir kez uygulayalım. 3 hafta sonra bölgede saçlar kıl şeklinde çıkmaya başlayacaktır.
Henüz yorum yapılmamış.