Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?
Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?
Saç dökülmelerinin altında birçok farklı neden yatar. Saç dökülmesini önlemek için, kesinlikle sebebinin tespit edilmesi gerekir. Aksi halde yapılacak saç bakımları, saç tedavi seçenekleri geçici çözümler olacaktır ve uygulamayı bıraktığınız anda saçlarınız tekrar dökülmeye devam edecektir. Bu sebeple saç dökülmesinden kurtulmak istiyorsanız, önce saç dökülmesinin altında yatan etkeni tespit edip ve bu etkene uygun tedavi yöntemini tercih etmelisiniz. Saçlarınızdaki dökülme miktarını ve dökülme süresini mutlaka takip edin, 1 ayı geçmesine rağmen saç dökülmeniz devam ediyorsa kesinlikle hekime başvurun.
Kalıtımsal saç dökülmeleri:
Daha çok erkeklerde görülen kalıtsal saç dökülmeleri, erkeklik hormonlarının etkisine bağlı olarak, önce incelir ardından dökülmeye başlar. Kalıtımsal saç dökülmelerinde saç kökleri zayıflamaya, güçsüzleşmeye başlar ve ilk önce alın kısmından saçlar dökülmeye başlar. Ardından başın tepe kısmı açılır ve sonrada geri kalanı zamanla dökülür. Kalıtımsal saç dökülmeleri çoğunlukla erkeklerde görülüyor olsa da erkeklik hormonu az da olsa kadınlarda bulunduğu için, bazı kadınlarda da kalıtımsal nedenlere bağlı saç dökülmeleri görülebilir.
Androgenetik saç dökülmesi (erkek tipi saç dökülmesi)
Genelde 20 li yaşlarda başlayan ve 30 lu yaşlarda hat safhaya çıkan saç dökülmesi tipidir. Önce alnın yan kısmından başlar ve geriye doğru saçlar dökülmeye başlar. Erkeklerin çoğunda görülen saç dökülmesi 20 li yaşlarda başlayıp, 30 lu yaşlara gelindiğinde tamamen saçları dökülmüş olur.
Olağan saç dökülmesi
Gün içinde ortalama 100 tel saç dökülebilmektedir. Bu normal bir durumdur. Olağan şekilde dökülen bu saçların yerine yeni saçlar tekrar çıkmaktadır. Gün içinde yaşanan stres, beslenme bozukluğu, vitamin eksikliği, ateşli hastalıklar, mevsim değişiklikleri, menopoz, mantar ilaçları, ülser ilaçları, bazı ağrı kesiciler gibi sebepler bu tür olağan saç dökülmelerine neden olur.
Mevsimsel saç dökülmeleri
Mevsimler arası her geçişte saçlarınızda dikkat çekici oranda dökülmeler meydana gelir. Bu normal bir durumdur. Ancak mevsim geçişlerinde saç dökülmesinin çoğalmasını istemiyorsanız, güneşin zararlı ışınlarından, havuz ve deniz suyundan uzak durmanız faydalı olur. Saçlarınızda dökülme mevsim değişmesine rağmen hala devam ediyorsa kesinlikle bir uzmana başvurmalısınız.
Ağır diyetler sonucu meydana gelen saç dökülmeleri
Özellikle kadınlarda çok sık görülen yanlış ve ağır diyetler sonucu meydana gelen saç dökülmesi son derece tehlikeli bir saç dökülmesidir. Çünkü dökülen saçların tekrar geri gelmesi çok zordur. Bu sebeple kesinlikle uzun süreli protein, karbonhidrat eksikliği olan diyetleri sürdürmeyin. Özellikle bilinçsizce yapılan şok diyetler anında yüksek oranda saç dökülmesine sebep olur.
Saça yapılan yanlı müdahaleler saçları döker
Saçlarınıza sürdüğünüz özellikle jöle saç dökülmesinin en büyük sebebidir. Bunun yanında saç spreyi, saç köpüğü, yüksek ısıda fön, sürekli devam kalitesiz saç boyaları, yanlış fırça seçimi, saçları kuru kuru taramak, röfle, perma, balyaj gibi saç uygulamaları saç dökülmesinde en önemli etkenlerdir.
Henüz yorum yapılmamış.