Rektoskopi
Rektoskopi, görece olarak son derece kolay bir incelemedir. Bu uygulamaya özgü olan bir cihaz olan rektoskopla yapılır. Cihaz 1–2 cm çapında sert bir tüptür ve bir ışık kaynağı ile gözle inceleme imkanı sağlayan optik bir kısımdan oluşur. Rektoskop denen cihaz, makattan düz bağırsak boşluğuna doğru sokulur ve düz bağırsak duvarları direk incelenir. Daha net ve kesin bir inceleme için rektoskop vasıtasıyla düz bağırsak boşluğuna çok az miktarda hava verilir ve böylece duvarlar hafifçe gerilmeye başlar. Cihazla uygulanan bu tip manevralar yapılacağı zaman, gerekli olan bütün tedbirlerin alınması ve dikkat gösterilmesi şartıyla hiçbir risk söz konusu olmaz. Rektoskopi, son derece önemli ve faydalı bir inceleme olup, hem düz bağırsak mukozasındaki herhangi bir sorunu belirlemesi, hem de biyopsinin gerekli oluğunda bağırsaktan parça alınmasının sağlaması bakımından oldukça başarılı sonuçlar verir. Rektoskop, sert bir cihaz olduğu için düz bağırsak boşluğunun üzerinde olan bölgelere sokulamaz.
Rektoskopi, ışıklı bir alet vasıtasıyla kalın bağırsağın son bölümünün gözle incelenmesini sağlayan uygulamadır ve bu uygulamayı yaptırmadan önce hastanın aç olarak hastaneye gitmesi ve bağırsaklarının boşaltılması için lavman yapılması gerekir. Bu tür işlemler yapılacağı zaman anestezi uygulanır ve böylece ağrılı bir uygulama yaşanmaz. Hasta özel bir muayene masasına yatırılır ve 5 dakika içinde uygulama bitmiş olur. Bu uygulama esnasında da tümör, ülser, ur gibi şüpheler için de biyopsi alınabilir.
Rektoskopi Kullanım Amaçları :
Rektoskopi, her tür rektal kanamalarda, tümör şüphelerinde, hemoroidlerin incelenmesinde, ülseratif kolit gibi iltihabi bağırsak hastalıklarında, makat bölgesindeki ağrılarda, kolon kanseri şüphesinde uygulanabilir. Rektoskopi esnasında hasta bir rahatsızlık hissetmez ancak uygulama sonrasında işlem esnasında gaz verildiği için kişi gaz ve şişlik sıkıntısı çekebilir. Ancak bu da tuvalete çıkması ile yok olur.
Rektoskopi Hazırlık İçin Neler Yapılmalıdır?
Rektoskopi uygulamasından bir gün önce bol sulu besinler tüketmelisiniz. Çay, süt, çorba, bol su, tüketilebilir. Asla ekmek tüketmemelisiniz. Lavmanı muayeneden önce makatınıza sıkarak uygulayın ve 15 dakika bekledikten sonra tuvalete gidip dışkılayın.
Henüz yorum yapılmamış.