Raynaud Hastalığı
Raynaud hastalığı, ayak parmaklarını etkileyen simetrik bir dolaşım bozukluğu hastalığıdır. Raynaud hastalığı parmaklarda bazı duyu bozukluklarına sebep olurken, nadir de olsa kangrene sebep olabilir. Raynaud hastalığı, kronik bir şekilde ilerler ve başlangıç döneminde nöbet evleri dikkat çeker.
Raynaud Hastalığı Nedenleri Nelerdir?
Raynaud sendromu, kol ve bacaklarda bulunan sinir-damar kökenli sendromlar arasında yer almaktadır. Başlangıç evresinde sadece damar sinirlerindeki farklılıklara bağlı olarak gelişen belirtiler söz konusu iken; damar yapılarında herhangi bir kalıcı bozukluk meydana gelmez. Bu sebeple birtakım özel yapıların fonksiyonlarındaki bozukluğa bağlı olarak ortaya çıkab bir sendrom söz konusudur. Böyle durumlarda çıplak gözle görülebilen veya histolojik inceleme ile tespit edilen yapısal farklılıklar yoktur; sadece sinirlerin işlev bozukluğun söz konusu olabilir.
Raynaud Hastalığı Gelişimi
Raynaud hastalığının gelişim aşamasını önceden kestirmek zordur. Bazen dikkat çeken değişiklikler şiddetli iken bazen hiçbir değişiklik göstermez. Hastalığın gelişim aşamasında parmaklarda ilerleyici gerginlik ve incelme başlar. Akabinde tırnaklar hızla incelir ve kırılmaya başlar. Parmakların sadece uç kısmında kalınlaşma başlar. Bir süre sonra ülser baş gösterir ve parmakların etki uç kısımları zaman içinde gerilerek kısalmaya başlar.
Raynaud Hastalığı Tedavi
Raynaud hastalığının tedavisinde asıl amaç, öncelikle hastalığa sebep olan etkenlerin tespit edilerek, bu hastalık nedenlerinin ortadan kaldırılmasıdır. Raynaud Hastalığının tedavisinde henüz kesin bir yöntem olmamakla birlikte, koruyucu önlemler alınabilir. Hastanın özellikle ellerini, parmaklarını soğuktan korumaları gerekir. Hijyen koşullarına çok dikkat etmek gerekir. Gerekli hallerde ilaç tedavisi uygulanır. Tedaviye kış mevsiminde başlanmalıdır. Hasta hamile ise tedaviye ara verilmelidir. Hastalık çok ilerlemiş ise cerrahi müdahale gerekebilir.
Raynaud hastalığınınsa soğuktan uzak durmak çok önemlidir. Nöbetlerin başlamasını ancak elleri sıcak tutarak önlenebilir. Aksi durumlar sempatektomi ameliyatından başka çarenin kalmayacağı duruma yol açabilir. Yapılacak bu ameliyat kan damarlarına büzülme emrini veren sinir bağlantısı kesilerek çözüm olacaktır. . Titreşimin neden olduğu Raynaud fenomeni ise ancak işi bırakmakla düzelir. Raynaud rahatsızlığı, rahatsız edici bir hastalıktır sıcak tutarak, şikayetleriniz en aza indirebilirsiniz. Raynaud sendromu erkeklere göre kadınlarda daha çok görülmektedir, Özellikle 40 yaş altı kadınların dikkat etmesi gerekiyor.
Henüz yorum yapılmamış.