Rahim ağzı kanseri
Rahim ağzı kanseri, jinekolojik kanser türleri arasında en çok görülen, 2. sırada yer alan kanser türüdür. Rahim kanseri belirlemede Pap smear yöntemi ile rahim ağzı kanseri görülme sıklığı azalmaya başlamıştır. Rahim ağzı kanseri displazi diye adlandırılan hafif derece ile başlar. Yüksek kanser hücresi genelde 25 ila 35 yaş arasında başlar. Bu tür kanser hücrelerine öncül kanser hücresi denir. Rahim ağzı kanseri erken evrede tedavi edilmediğinde, rahim ağzının diğer bölümlerine ve diğer organlarına yayılmaya başlar. Zira erken vakitte teşhis edilen rahim ağzı kanserinde yüzde doksan beş oranında iyileşme sağlanır.
Rahim ağzı kanseri belirtileri (Serviks kanseri belirtileri) nelerdir?
Rahim ağzı kanseri, dikkat çekici belirtiler göstermez. Lakin rahim ağzı kanseri ilerledikçe, iki adet dönemi arasındaki sürede kanamalar görülmeye başlanır, cinsel ilişki esnasında kanama görülür, ağrılı cinsel ilişki yaşanmaya başlanır, şiddetli vajinal akıntı görülür. Bu tür belirtiler başlar başlamaz hemen doktora gitmelisiniz. Ancak en doğrusu bu belirtileri beklemeden düzenli olarak jinekologa giderek muayene olmalısınız. Özellikle 21 yaşından itibaren senede bir kez muayene olarak pap smear alınması gerekir. Papsmear testi sonucu şüphe uyandırırsa kolposkopi diye tabir edilen, büyüteç benzeri bir cihazla rahim ağzı incelenir ve biyopsi alınır. şayet yapılan biyopsi sonucunda kanser öncüsü bir durum fark edilirse, leep diye bilinen bir teknik kullanılarak doku alınır, kriyoterapi ya da lazer tedavisi yöntemi uygulanarak bu kanserli ortam yok edilir.
Rahim ağzı kanserinin sebebi tam olarak bilinmese de, rahim kanserini tetikleyen nedenlere değinmek gerekirse;
Rahim ağzı kanseri, çok eşlilik durumlarında görülebilir.
Cinsel ilişki hayatının 20 yaşın altına düşmesi.
Rahimdeki viral ve bakteriyal enfeksiyonlar
Çok sayıda doğum yapmış olmak
Sigara içmek
Özellikle c ve a vitamini eksikliği
Kadının eşinin sünnetli olmaması
Rahim ağzı kanseri tedavisi
Rahim ağzı kanseri tedavisinde, prensip açısından evre 2b ve daha üstündeki hastalara ameliyat yapılmaması düşünülür. Rahim ağzı kanseri evrelerine göre tedavi şekilleri de şöyledir:
Evre 0: Rahmin alınması
Evre 1a1: Rahim kanseri evresinde lenf ve damar yayılması yoksa konizasyon ya da basit histerektomi
Evre 1a2 – Evre 2a: geniş histerektomi ve radikal histerektomi
Evre 2b ve üstü: Radyoterapi tedavisi
Radikal histerektomi günümüzde yapılan oldukça büyük bir ameliyattır. Bu ameliyat ile amaçlanan, kanseri sağlam dokulardan geçirerek damarlar ile lenf yollarıyla birlikte çıkarmaktır. Şayet bu yöntem ile başarı sağlanmazsa radyoterapi tedavisi uygulanarak daha başarılı sonuç alınmaya çalışılır. Radyoterapi rahim ağzı kanserinin her evresinde uygulanabilir. Rahim ağzı tedavisinde son yıllarda kemoterapi tedavisi de uygulanmaya başlamıştır.
Henüz yorum yapılmamış.