Rahim Ağzı İltihabı
Rahim ağzı iltihabı
Çok sık karşılaşılan bir iltihap türü olan rahim ağzı iltihaplanması, halk arasında rahim ağzında yara olarak da bilinir. Neredeyse kadınların hepsi, hayatlarının bir döneminde muhakkak rahim ağzı iltihaplanması yaşamıştır. Rahim ağzı iltihaplanması, kadının yaşına bakmazsızın cinsel hayatı olan her kadının karşılaşabileceği bir hastalıktır.
Rahim ağzı iltihabının belirtileri nelerdir?
Rahim ağzı iltihaplanması yaşayan kadınların en sık karşılaştığı sorun, aşırı derece vajinal akıntı ve kasıklarda ağrıdır. Bu iki sorun dışında, kadını rahatsız decek fazla bir belirti olmadığı için, rahim ağzı iltihaplanmaları kolay kolay teşhis edilemeyebilir. Özellikle kadın, adet dönemi bittikten sonra, yoğun derecede vajinal akıntı yaşadığını fark eder. Olağan dışı vajinal kaşıntılar, vajinada zaman zaman beliren kanamalar, cinsel ilişki esnasında duyulan ağrı, idrar da yanma hissi, sık sık görülmeye başlanılan bel ağrıları, kötü kokulu vajinal iltihaplı akıntı, bütün bunlar rahim ağzı iltihaplanmasının belirtilerindendir.
Rahim ağzı iltihaplanmasının tehlikleri nelerdir?
Rahim ağzı iltiyabbı tedavi edilmez ise ileri vakalarda kısırlığa adar cidi sonuçlara ulaşabilir. Bunun yanında hamile bir kadın, rahim ağzı iltihaplanması yaşıyorsa düşük yapma riski olabilmektedir. Bunun yanında düşük olmasa bile doğumdan sonra bebeklerin akciğerlerinde ve gözlerinde çeşitli enfeksiyonlar gözlenebilmektedir.
Rahim ağzı iltihaplanması nasıl teşhis edilir?
Rahim ağzı iltihaplanmalarınd atanı koymak için bir kaç yöntem vardır:
Biopsi: Şayet rahim ağzı iltihabı, ileri derece bir hal almış ise, hastaya lokal anestezi verilerek biyopsi alınır. Biyopsi esnasında şüphelenilen yerlerden örnke yada örnekler alınır. Rahimden alınan bu parçalar patalojik incelemeye gönderilir.
Kolposkopi: Hastanın rahim ağzı ışık altında büyüteç gibi bir tıbbi cihaz ile incelenir. Hastalıklı olmasından şüphelenilen kısımlar, kimyasal maddelerle silinip ardından boyanarak, dokuların boyayı tutma durumlarına göre değerlendirmeler yapılır ve ona göre biyopsiler alınır.
Smear: erken dönem rahim ağzı kanseri teşhisinde de kullanılan smear yöntemi, önlem olarak her kadının en azından yılda bir kez yaptırması gereken çok basit ve çok öenmli bir tanı yöntemidir.
Rahim ağzı iltihaplanması tedavisi nasıl olur?
Rahim ağzı iltihaplanması, şayet cerrahi müdehale gerektiriyorsa en sık kullanılan tedavi yöntemi olan, halk arasında da yakma olarak bilenen Koterizasyon ısı yardımı ile tedavi yöntemidir. Bunun yanında Krioterapi ise sıvı karbondioksit veya azot ile anormal olan dokular dondurulur. En son oalrak da lazer ile bir tedavi yöntemi uygulanabilir.
Koter: aslında eski ve en en bilindik tedavi yöntemlerinden biridir ancak çokda tavsiye edilmez. Zira işlem sonrasında bazı dokular rahim ağzı kanalında tıkanmala sorunlarına sebep olabilir.
Kriyoterapi: Koter tedavi yöntemine göre daha fazla avantajlara sahip olan bir rahim ağzı iltihabı tedai yöntemidir.zira daha az nebde doku hasarına yol açar. Rahim ağzı kanalında daralmaya yol açmaz. Tabancaya benzeyen bir tıbbi cihaz ile uygulanır. Tabancaya benzeyen tıbbi cihazın ucunun değidi noktaları onarma fonksiyonu vardır. Oldukça basit bir işlem olup, herhangi bir anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Ortalama 10 dakikada biter.
Lazer: varolan hastalıklı dokuların lazer ısısyla yok edilmesi işlemidir.
Rahim ağzı iltihaplanmasında tedavi şekli ne olursa olsun, bu süreç içersinde 1-2 hafta kadar olağan üstü bir vajinal akıntı görülecebilir. Bunun yanında zaman zaman lekelenme şeklinde vajinal kanamalar görülebilmektedir. Ayrıca 2 hafta cinsel ilişkiden uzak durmak gerekecektir.
Rahim ağzı iltihaplanması yaşamamak için ne yapmak gerekir?
Sağlıklı olduğundan emin olmadığınız kişi yada kişilerle cinsel birliktelik yaşamayın
Vajinal akıntı durumlarında mutlaka doktora görünün
Vajinal, rahimsel hiç bir sorununuz olmasa bile yılda bir kez doktora görünün
Tampon, ped gibi ürülerin kesinlikle parfümlü olmayanlarını tercih edin.
Henüz yorum yapılmamış.