Porselen Diş Köprüleri
Köprü veya Sabit Protez Tam Olarak Nedir?
Şayet bir veya birden fazla dişlerinizi kaybetmiş iseniz, rotaya çıkan boşlukları doldurmak amacıyla, yan komşu dişlerden destek alınması ile uygulanan diş tedavi yöntemidir. İki tür diş tedavi şekli vardır.
Sabit körü ve hareketli köprü olmak üzere.
Sabit köprü diş tedavisinde bağlantılar yalnız uzman bir diş hekimi tarafınca koparılabilmektedir.
Hareketli köprü diş tedavisinde, ağız temizliği sırasında kişinin kendisi tarafından çıkarılabildiği bir yöntem uygulanır lakin günümüzde artık bu tedavi yöntemi pek kullanılmamaktadır.
Neden Diş Köprülerine İhtiyaç Duyulur?
Dişlerinizin varlığı ağız yapınızın, gülüşünüzün ve genel yüz hatlarınızın görünümü açısından çok önemlidir. Zira bir azı dişinin yok olması demek yüzün olduğundan daha yaşlı görünmesine sebep olabilmektedir.
Bunun dışında en önemlisi eksik olan dişler ağız ve diş sağlığını bozmaktadır. Ağız içinde bir dişin kaybolması durumunda, kalan dişler zamanlar boş kalan dişin yerine doğru kaymaya başlar. Dişler kaybolduğu zaman çiğneme ve konuşmakta zorluklar meydana gelmeye başlar.
Diş Köprü Nasıl Tutturulur?
Sabit bir diş köprü, kaybedilmiş dişin yokluğundan kaynaklanan boş yere doğru, yanındaki doğal dişlerden destek alınarak yapıştırılır. Bu şekilde yapay bir diş, kaybedilmiş dişin yerini almış olur. Ardından yapay diş, doğal dişlerin üzerine hazırlanmış olan kuronlara tutturulur.
Farklı Tipte Köprüler Mevcut Mudur?
Evet. İmplantlar, yapay dişi direk çeneye veya dişetinin altına gelecek şekilde tuttururlar. İmplant işleminde cerrahi müdahale gerekir. Bu sebeple implant tedavisi yaptıracaksanız genel sağlığınızın yerinde olması ve implantın yerleştirileceği alanda yeterli kemik yapısının olması gerektiğini unutmamak gerekir. Kimi diş tedavilerinde, adeziv sistemle (bonding) yapılan köprüler de (maryland) kaybedilmiş olan dişlerin telafisi için kullanılmaktadır. Bu tür köprüler, diğer dişlere özel bir uygulama ile tutturuldukları için kuronlama uygulamasına gerek kalmamaktadır.
Köprü İşleminde Ne Tür Malzeme Kullanılır?
Diş köprülerine uygulanacak malzemeler seçilirken, görünüm ve fonksiyon bakımından dikkate alınır. Diş köprüleri altın alaşım, kıymetsiz alaşım, porselenler gibi kombinasyonlardan oluşabilir.
Metal Desteksiz Zirkonyum Esaslı Köprüler
Bu tür diş tedavilerinde alt yapı olarak metal kullanmak yerine beyaz bir alaşım olarak tabir edilen zirkonyum kullanılmaktadır. En son teknoloji ürünü olan bu alt yapı sisteminde estetik açıdan ve dayanıklılık açısından birlikte kullanılabilme imkânı sunan tek malzemedir. Bu diş tedavisinin en büyük faydası son derece dayanıklı ve arka bölgedeki köprülere tam destek sağlamış olmasıdır.
Henüz yorum yapılmamış.