Polistik Böbrek
Polikistik böbrek, genetik bir yapı bozukluğu olup, çoğunlukla her iki böbrekte de kistler vardır. Polikistik böbrek hastalığında, fonksiyonları yürüten böbrek dokusunun ilerleye zaman içersinde azalarak, yerini çeşitli ebatlarda kistlerin alması ile çoğunlukla böbrek yetmezliği ve üremi yani kandaki üre oranının çoğalması sonucu meydana gelir. Polikistik böbrek hastalığının kadın, erkek ayrımı yoktur ancak aynı ailenin bireylerinde sıklıkla görülebilir.
POLİKİSTİK BÖBREK BELİRTİLERİ
Yetişkinlerde görülen polikistik böbrek hastalığında, ilk senelerde lezyonlar hafif derecelidir. Hiç belirti göstermeden sinsice yıllarca ilerleyebilen polikistik böbrek hastalığı, 60 lı 70 li yaşlardan sonra belirtilerini gösterebilir. Bazen de kişi kistler yüzünden büyüyen böbreğin etrafındaki organlara baskı yapması sonucu kuntel ağrılar çekmeye başlar. Bu ağrılar şiddetli olabildiği gibi bazen böbrek taşı ağrılarına benzer. Bunun yanında polikistik böbrek hastalığının belirgin belirtileri arasında kansızlık, halsizlik, yüksek tansiyon, sık sık idrar çıkmak sayılabilir. Bu esnada elle muayene ile böbreklerin dikkat çekici oranda büyüdüğü ve yüzeylerin şiştiği, kalsiyum tuzlarının birikmesi ile sertleşmelerin olduğu görülür.
POLİKİSTİK BÖBREK HASTALIĞINDA YAPILAN İNCELEMELER
Poliskistik böbrek hastalığı olan kişide tansiyon çoğunlukla yüksektir. İdrar tahlili yapıldığında, orta seviyede protein tespit edilir. Kanama halleri polikistik böbrek hastalığına böbrek taşlarınında eklenmesiyle değişim gösterir. Yapılan idrar tahlilinde, idrar da irin ve bakterilere rastlanılır.
POLİKİSTİK BÖBREK HASTALIĞINDA TANI
Günümüzde polikistik böbrek hastalığının teşhisinde hastaya, kontrast madde verilerek yapılan bilgisayarlı tomografi ve ultrasonografi ile kesin teşhisin konması sağlanır. Polikistik böbrek hastalığı teşhisi esnasında böbreğin hem iç bölümünde hem dış bölümünde çeşitli ebatlarda birçok sayıda kistler görülür.
POLİKİSTİK BÖBREK HASTALIĞI TEDAVİSİ
Poliskistik böbrek hastalığı tedavisindeki asıl amaç, hastalığın kronik böbrek yetmezliğine ilerlemesini engellemektir. Gün içersindeki idrar oranı 1 ila 2 litre arasında tutulmaya çalışılır zira idrarın bu orandan daha fazla olması kistlerin büyümesine sebep olabilir. Bunun yanında idrar miktarının bu oranlardan az olması da enfeksiyona sebep olabilir. Hastalığın ilerlemesine sebep olan yüksek tansiyon, böbrek taşı, enfeksiyon gibi hastalıklar hızla iyileştirme evresine sokulur.
Henüz yorum yapılmamış.