Peynir Hakkında Bilinmeyen Tarihi Gerçekler
Peynir Hakkında Bilinmeyen Tarihi Gerçekler
Kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmezi peynir, özellikle Fransızlar tarafından her öğün bıkmaksızın yenebilir. Hakkında atasözleri dahi bulunan sütün en muazzam haline ilişkin bildiklerinizi tazelemeye ne dersiniz?
Türkiye’de otuz çeşit peynir yapılırken, İngiltere’de yaklaşık 700 çeşit peynir üretiliyormuş. Oysa ki peynir kelimesi Türkçe,dir, Memluk Türkçesinde benir, penir, beynir olarak geçmekte imiş. En eski kaynaklardan alan, Dîvânü Lugati’t-Türk kitabında bulunan Udma ve udhıtma. Udhıtmak kelimeleri Uygur Türkçesi,nde uyutma, sütü uyutmak anlamı içermektedir. Kısaca ilk peynir kelimesi Kaşgarlı Mahmut tarafından yazılan Lugati’t-Türk kitabında geçmektedir.
Peynir üretiminin milattan önce sekizbin yıllarına dayanmakta olduğu tahmin edilmektedir, ilk peynirin Asya göçebe Türkleri ve Orta Doğu insanlarının yaptığı hakkında önemli görüşler vardır. O dönemlerde yiyecekleri saklama özelliklerinden bir tanesi olan hayvanın midesinde saklama yöntemi ile saklanan sütün işkembe (mide) kültürle (enzimle) mayalanması ile lor haline gelen sütün peynir olmaya aday olmuş duruma gelmesi peynir oluşumu hakkında teorilerden biridir.
Peyniri sanat haline getirmiş toplumlarda vardır, Antik Yunanlılar ve Romalılar bu toplumlardır. Peynir yapımı için Roma evlerinde özel mutfaklar dahi yapmışlardır Romalılar. O dönemlerde yeni teknikler geliştirip ve tüm Roma imparatorluğuna yaymışlardır. İmparatorluğun yıkılmasından sonrada rahipler şu an lezzetine doyamadığımız peynir çeşidi geliştirmeye baya bir katkıda bulunmuşlardır. Peynir çeşitleri, inek, koyun veya keçi sütünden üretilmektedir. Ama Dünya,da geyik sütünden dahi peynir yapılmaktadır ( İsveç) Tabii çok pahalı bir peynir çeşididir geyik peyniri.
En fazla peynir üreten ülke, Amerika’dır, kişi başına peynir tüketimi ise Yunanistan ve Fransa’dır.
Henüz yorum yapılmamış.