Peptik Ülser
Ülserler, kişinin sindirim sistemi kanalında mukoza ismi verilen iç tabakada olan yarıklardır. Bu tür yaraların diğer yaralara nazaran iyileşmesi daha uzun sürmektedir. Peptik ülser oniki parmak bağırsağı ve midede rastlanılan bir rahatsızlık olup, en çok görülen ülser tiplerindendir. Peptik ülser, oniki parmak bağırsakta veya mide de asidik salgılarla yıpranması sonucu meydana gelen kronik bir hastalıktır. Bu bölgelerde peptik ülserin görülme sıklığı yüzde 98 gibi oldukça yüksek bir orandır. Peptik ülser sadece mide veya sadece oniki parmak bağırsağında görülebildiği gibi bazen de her ikisinde de görülebilmektedir.
PEPTİK ÜLSER KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Peptik ülser, bazen genç kesimde görülse de genelde orta yaş ve üzeri kişilerde daha sık görülen ve tekrarlayan bir hastalık türüdür. Peptik ülser erkeklerde kadınlara nazaran daha çok görülebilir. Peptik ülserin başlama sebebi tam olarak bilinmese de birkaç ay süren bir tedavi ile yok edilebilen, ancak ilerde tekrar etme riski olan bir hastalıktır.
PEPTİK ÜLSER SEBEPLERİ NELERDİR?
İnsan midesinin iç kısmında mukoza isminde bir tabaka vardır. Bu mukoza tabakasından asit ve pepsin enzimleri salgılanmaya başlar. Bu enzimlerin salgılanması yüksek miktarda olması halinde, vücuttaki koruyucu faktörler bunu engelleyemez hale gelir. Akabinde mide de ve oniki parmak bağırsağında yaralar oluşmaya başlar. Bu yaralarda peptik ülser sebebidir.
Bunun dışında peptik ülser hastalığının diğer bir sebebi ise, H.pylori ismindeki bakterinin enfeksiyon ortaya çıkarmasıdır. Bu tür enfeksiyon peptik ülser hastası olan kişilerin yüzde 70-80’inde bulunmaktadır. Böyle bir durum meydana geldiğinde, antibiyotiklerle tedavi edilmediği takdirde hayat boyu devam edebilir. Zira bu tür bakteriler kendi yapısında bulunan bazı sindirici enzimler ve fiziksel kabiliyetleriyle midenin mukoza bariyerini eritmektedirler. Bunun akabinde de midede var olan güçlü asit yapısında bulunan sindirici sıvılar bu mukoza tabakasının altındaki örtü tabakasının hücrelerini sindirmektedir. Daha şiddetli durumlarda bunun altında olan dokularda da hasarlar ortaya çıkar. Sonuç olarak da peptik ülser meydana gelir. Bunun dışında sigara kullanmak, kan akımını engellediği için iyileşme sürecini geciktirir. Aspirin kullanımı da mide mukoza tabakasına zarar vermektedir. Alkol kullanımı da alkole bağlı siroz hastalığı sebebiyle peptik ülsere sebep olabilir. Ayrıca yüksek dozda kortikosteroid tüketilmesi ve stresli yaşam da peptik ülser oluşumunda etkilidir.
PEPTİK ÜLSERİN BELİRTİLERİ
Peptik ülser hastalığının en belirgin belirtileri mide yanması ve mide ağrısıdır. Ender olarak da bazı kişilerde kanama görülebilir. Bu tür ağrılar genelde yemeklerden birkaç saat sonra ortaya çıkabilir. Akabinde mide bulantısı ve kusma, hızla kilo kaybı, şişlikler, geğirme isteği gibi peptik ülser belirtisi olan şikayetler görülür.
PEPTİK ÜLSERİN TEDAVİSİ
Ülser hastalıklarının sebeplerinin enfeksiyona bağlı etkenler olduğu ortaya çıktıktan sonra, ülser tedavisindeki anlayışlar büyük oranda değişmiştir. Petik ülser tedavide kullanılan metotlardan biri enfeksiyona sebep olan bakterilerin yok edilmesi için antibiyotik kullanılmasıdır. Bir diğer tedavi şekli ise midenin asit salgısını azaltmaya yarayacak ilaçlar kullanılmasıdır. Bu tür ilaçlar mide salgısının yüzde 70–80 oranında azaltılmaya yarar. Başka bir tedavi şekli ise tüm asit ve pepsin salgısını önlemek için bu salgıyı uyaran sinirin kesilmesi işlemidir. Bunların dışında gerekli görülürse cerrahi tedavi yöntemine gidilebilir.
PEPTİK ÜLSERDEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?
Peptik ülser hastalığından korunmak için alkol ve sigara kullanımından uzak durun. Mide asini artıran süt, kahve, kola gibi içeceklerden uzak durun. Stresli yaşam tarzı peptik ülser hastalığına zemin hazırladığı için, daha sakin bir yaşam tercih edin. Bal tüketimi peptik ülseri tedavi edici özelliği vardır bu sebeple bal tüketmeye özen gösterin. Doktor kontrolü dışında aspirin kullanmayın.
Henüz yorum yapılmamış.