Panik atak
Panik atak, özetle kontrol edilemeyen korku ve panik hali olan, bir tür anksiyete bozukluğudur. Panik atak aniden ortaya çıkar ve kişi kendisinin ölüyor olduğunu sanır ve kendisinin acilen doktora götürülmesini ister. Panik atak geçiren kişilerde çok nadir bayılmalar görülür. Nadir de olsa bayılmalar fiziksel bir hastalık değil tamamen psikolojik bir rahatsızlıktan meydana gelen bir bayılma türüdür. Panik atak hastalarında genelde fiziksel ir hastalık olmamasına rağmen, hasta büyük endişe duyarak bir türlü psikolojik rahatsızlık yaşadığını kabullenmez ve türlü türlü tetkiklerden kontrollerden geçmek ister. Ancak her halükarda hastanın fiziksel örneğin kalp ile alakalı bir hastalığının olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Panik atak hastaları tedavi süreci ve sonrasında neler yaşar?
Panik atak hastası tedavi gördüğü zaman bu hastalıktan kurtulması yüksek oranda gerçekleşir ve muhtemelen panik atak tedavisi gördükten sonra tekrar aynı hastalığa yakalanması pek mümkün değildir. Panik atak hastası kişiler tedaviye başlamadan önce kendince hastalığının tedavi edilemeyeceği, iyileşemeyeceği korkusunu kapılır ama genelde bu yanlış bir kanıdır. Panik atak hastaları alacağı psikolojik tedavi ardından eski sağlıklarına kavuşabilmektedir.
Panik atak hastalığı en çok kimlerde görülür?
Panik atak hastalığı kadınlarda erkeklere nazaran çok daha fazla görülür. Panik atak hastalığının belli bir yaş oranı yoktur. Ancak genelde çok fazla titiz, çok fazla sorumluluk altına giren, kişilerde panik atak hastalığı daha fazla görülür.
Kişi neden panik atak geçirir?
Panik atak hastalığı geçiren kişiler üzerinde yapılan araştırmalarda, kişinin çocukluk çağında yaşadığı sevdiklerini ölüm sebebiyle kaybetmek, büyüdükçe karakterinde aşırı titizlik, sürekli endişe, sürekli sevdiklerini veya işi, okulunu yani sahip olduğu ve sevdiği şeyleri kaybetme korkusu panik atak hastalığını tetikler.
Panik atak hastalığı nasıl tedavi edilir?
Panik atak hastası olan kişilerin tedavisinde, kişinin panik atak hastalığının derecesine göre sadece psikolojik destek veya psikolojik destekle ilaç takviyesinin de gerekli olduğu bir tedavi süreci başlayabilir. Panik atak hastalarının yaşadığı panik hali kişiye çok büyük zorluklar yaşattığı için ilk olarak bu durumu hafifletmek ve hastanın tedaviye inancının artırmak için anti depresan ilaç tedavisi ile başlanıp psikolojik destekli bir tedavi süreci başarılı bir panik atak tedavisini beraberinde getirir.
Panik atak geçirildiği nasıl anlaşılır?
Kişi panik atak hastalığına kapıldığında, nöbet anında kalp krizi geçirdiğini, astım krizi geçirdiğini sanır. Özellikle ilk panik atak krizi geçirdiğinde kendisi de çevresindekilerde kişinin panik atak değil kalp krizi geçirdiğini sanabilir. Ancak gerekli doktor muayeneleri sonucunda kişinin astım krizi veya kalp krizi değil panik atak krizi atlattığı görülebilir.
Panik atak geçirildiğinde neler yapılabilir?
Şayet panik atak geçiriyorsanız ve ilaç tedavisi alıyorsanız o an için ilacınızı kullanmanız ve temiz havaya çıkmanız ardından doktorunuza ulaşmanız yeterli olacaktır.
Panik atak hastalığı tedavi edilmeden yok olur mu?
Panik atak hastalığı, diğer bütün ruhsal hastalıklar gibi sorunun sebebinde uzaklaşmakla halledilebilen bir hastalık değildir. Yani kişiyi panik atak hastası eden sorundan uzaklaşmak kişiyi panik atak hastalığından kurtarmaz. Burada yapılacak en doğru yol, doktor tedavi yöntemi ile panik atak hastalığından kurtulma çabasıdır.
Panik atak geçiren birine nasıl davranmalısınız?
Yanınızdaki kişinin panik hastası olduğunu biliyorsanız ve kişi panik atak krizi geçirmeye başlamışsa, sizin ondan daha sakin olmanız gerekir. Zira sizinde telaşlanmanız, hastanı panik atağını daha da şiddetlendirecektir. Hastanın varsa ilaçlarını vermeli, yoksa yine sakin tavırlarla panik atak hastasını sakinleştirmeye çalışmalı ve temiz hava alması, derin enfes almasını sağlamalısınız. Ardından gerekirse doktora götürüp muayene edilmesini sağlamalısınız.
Henüz yorum yapılmamış.