Östrojen Nedir?
Östrojen hormonu, kadınların adet döneminde önemli rol oynayan bir grup steroid hormondur. Östrojen hormonu, aslında hem kadınlarda hem de erkeklerde bulunur. Üreme yaşında olan kadınlarda, diğer yaştaki kadınlara nazaran daha fazla bulunmaktadır. Östrojen, kadınlarda göğüslerin gelişimini sağladığı gibi diğer cinsiyet özelliklerinin gelişmesini de sağlamaktadır. Kadınlar da östrojen üretimini düzenlemeye yardımcı olan, Folikül uyarıcı hormon (FSH) ve lüteinizan hormonudur.
Östrojen Hormonu Görevleri Nelerdir?
Kadınlarda, üç ana östrojen bulunmaktadır. Bunlar, östradiol, östriol ve östron’dur. Ergenlik döneminde vücudun hipofiz bezinden salgılanmakta olan FSH ve LH hormonları genç yaştaki kızlarda yumurtalıkları uyararak östrojen salgılanmasını sağlar. Östrojen hormonu salgılanması, genç yaştaki kızlarda boylarının uzaması erkeklere göre daha çabuk başlar, daha hızlı ilerler ve daha çabuk biter. Östrojenin hormonunun etkisi ile kadınlarda genital bölgede tüylenme, göğüslerde büyüme, kalçalarda gelişme ve ovalleşme meydana gelir. Yumurtalıklarında hacim artışı görülür, rahim bölgesi içerden ve dışarıdan kalınlaşmaya başlar. Genç kızlarda ergenliğin son adımı ise adet kanamasıdır. Adet kanamasının başlaması ile boyunun uzaması sonlanır. Adet döneminin ilk iki haftasında östrojen salgılanarak rahmi büyütür ve yumurtanın meydana gelmesini sağlar.
Östrojen eksiliği ne yapar?
Östrojen eksikliği olan kadınlarda göğüslerde küçülme, vajinal kuruluk, ağrılı ve acılı cinsel ilişki, kırışık bir cilt, saç dökülmesi, vajinada sarkma, cinsel isteksizlik. Bunun yanında östrojen eksikliği erken menopoza sebep olabilir.
Östrojen fazlalığı ne gibi sonuçlar doğurur?
Östrojenin olması gerekenden daha yüksek seviyede olması, yumurtalık faaliyetlerinin bozulması sonucu meydana gelir. Polikistik over hastalığı denilen sendromda düzenli aylık yumurtlama sistemi yoktur ve kısırlık meydana gelir. Overler, östrojenin çok fazla salgılanmasını sağlarsa, kadında armut tipi şişmanlık başlar. Yani kadının üst vücudu zayıflar belinden aşağısı şişmanlar. Fazla miktarda salgılanan östrojenin en kötü sonucu kanser hücrelerinin uyarılmasıdır. Meme kanseri ve rahim kanseri risklerine bakıldığında kandaki östrojenin çok yüksek olduğu görülmüştür. Bunun yanında tansiyon yüksekliği, safra kesesinde taş, akciğerlerde pıhtılaşma gibi sorunlar yaşanır.
Östrojen içeren bitkiler nelerdir?
Adaçayı: Doğal östrojenler içeren adaçayı, gece terlemelerinde, ateş basmalarında, menopoz şikâyetlerinin giderilmesinde etkilidir.
Soya fasulyesi: Menopoz şikâyetlerini hafifleten soya fasulyesi, soyadan elde edilen doğal bir östrojendir.
Civanperçemi, anason, maydanoz, Kızılderili otu, doğal östrojen içeren bitkilerdir ve menopoz etkilerini azaltır.
Östrojen eksikliği kadınlarda ne tür sağlık sorunlarına neden olabilir?
Östrojen eksikliği kadınlarda olumsuz etkilere sebep olur. Çocukluk çağlarında bu pek hissedilmez çünkü, çocukluk çağında seks hormonu dediğimiz Östrojenin pek etkisi yoktur. Ancak ergenlik çağına gelindiği zaman Östrojenin etkisi açığa çıkmaya başlar. Bu durumda yetersiz Östrojen üretilmesinin en büyük yan etkisi boydaki gelişmenin daha az olması boy kısalığına sebep olabilir. Örneğin doğuştan Östrojen eksikliği olan sendromlar da boy kısalığı sıklıkla görülür. Daha iler ki yaşlarda kadınlarda:
Memelerde sarkma be ufalma görülür.
Kaslarda zayıflık.
Ciltte kırışıklık
Tansiyon düşmesi
En önemli etkisi de Östrojen hormonu azaldığı zaman cinsel yaşam olumsuz etkileniyor.
Henüz yorum yapılmamış.