KadincaSayfa.Com

Orta Kulak İltihabı

Orta Kulak İltihabı

Orta kulak iltihabı, özellikle ufak çocuklarda, sıklıkla da ilkbaharla, kışın görülmektedir fakat erişkinleri de etkilemektedir. Mühim bir sağlık problemidir. Gayet ciddi bir kulak ağrısı ve de iltihaplanmanın kulak ile yakın yapılara geçmesine de sebep olabilir. İşitmede kayba sebep olduğu için çocukların öğrenme kapasitesinde ve de konuşmasında gelişimlerini bozmaktadır. Hemen ve de etkisi yoğun bir biçimde tedavisinin yapılması ile problem büyümeden düzeltilir, işitme normal hale döner. Bu sebepten belirtilerinin tanınması ve de hemen başında tıbbi çözümünün bulunması mühimdir.

Orta kulak nedir?
Orta kulağımız, leblebi iriliğinde, içerisi havayla dolu olan bir boşluktur. Kulağın zarıyla dış kulağın yolundan ayrıdır. Zar ile birbirlerine yapışmış üç kemikçik, titreşmekte olan zardan sesin dalgalarını iç kulağa iletmektedir ve de oluşmakta olan sinirler uyarıyı beyine gönderir. Sağlığı yerinde olan kulağın, orta kulakla, dış hava basıncı eşittir. Kulak zarı sadece bu şekliyle serbest olarak titreşir.
Orta kulağa hava östaki tüpü denen dar bir tüpün aracılığıyla girmektedir. Öztaki tüpü genizle, orta kulağın arasındaki bağlantıyı sağlamaktadır. Esnemeyle ve de yutkunmayla kulakta duyulan çıtırtının sebebi, orta kulağa girmiş olan hava kabarcığıyla oluşur. Böylece hava basıncındaki eşitlenme, otomatik bir şekilde gün içerisinde bir seferden çok yapılır.
Orta kulak iltihabı burundan ve ya boğazlardan östaki tüpünün aracılığıyla orta kulağa ulaşan bakteriler ya da virüsler ile oluşur. Östaki borusunun çalışmasını bozan, grip, sinüzit ve ya boğaz enfeksiyonları ve de alerjik sebeplerden meydana gelen ödemlerdir.

orta kulak intihabı

 

Orta kulak iltihabının belirtileri nelerdir?
Kulağın ağrıması en mühim belirtisidir. Kulağının ağrıdığını anlatamayacak kadar ufak çocuk ağrıyan kulağını ovalar ya da çeker. Ateşlenmede yapabilir çocuklarda. İşitmede azalma, genelde orta kulağa birikmiş olan sıvıya bağlı olarak oluşur. Bu biriken sıvı kulağın zarının yeterli titreşimi yapmasına engel olur. Kulak zarında kızarma olur ve de orta kulağa mukus ile irin toplanır. Kimi zaman kulak zarında yırtılma olur ve de irin dışa akar ama genelliklede irin orta kulakta kalmaktadır. Şişmiş iltihabı olan östaki tüpü, yutkunarak açılmaz ve de içindeki irinin genze akmasına engel olur. İltihabın akut ve de ağrıyan halinin geçmesinin ardından, orta kulağa mukus birikir.Bu hal çocuklarda sıkça kronik hale gelir ve de hafta, ay hatta seneler boyunca sürebilir.

orta kulak intihabı hakkında herşey

Tedavisi nasıldır?
Tedavisi için antibiyotik kullanılır. Kulağın ağrıları hızla geçer ama iltihaptan tamamen kurtulma daha fazla zaman alır. Bu zaman 10-15 gün olarak belirtilebilir. Grip ve de alerji de varsa, dekonjestan ilaçlarla, ağrı kesici, ateş düşürücüler, burun damlaları da tedavisinde kullanılır. Çoğunlukla uygun ilaçlar ile gerçekleştirilen tedavilerle, orta kulak iltihabının tamamiyle iyileşmesi mümkündür. Kimi vakalarda kulak zarını delme( miringotomi) işleminin yapılması gerekebilir. Kulak zarındaki oluşmuş ufak açıklıktan orta kulakta oluşan sıvı boşaltılıp ağrının azalması sağlanır. Açılan delik bir iki gün içersinde, çoğunlukla orta kulak iltihaplanması tamamen iyileşmeden kendi, kendisine iyileşerek kapanır ve de kulak zarına hiçbir zarar olmaz.

Seröz otitte (orta kulakta sıvı) oluşmuşsa, kulak zarına içerisi boş bir havalandırma tüpünün yerleştirilmesi gerekir ve de orta kulaktaki basıncın normale dönmesi sağlanır. Bu sayede kişinin işitmesi düzgünleşir.
Orta kulak iltihabı düzelerek, östaki tüpü yeniden normal çalışmaya başlayana kadar yerleştirilen tüp orada kalır. Bu zaman bir iki haftayla, bir iki ay arasında değişmektedir. Kulağa su kaçırılmaması önemli bir unsurdur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.