Orkide Ve Bakımı Hakkında
Orkide alırken nelere dikkat edelim?
Öncelikle taze, yeni ve çiçeği hiç açmamış orkideyi seçmekte yarar var. Eğer açmışsa çiçeği en fazla bir veya 2 tane açmış olsun, çünkü orkidenin üzerinde kandilleri vardır ve aşağıdaki kandiller açmaya başlar ve en sonunda üst kandil açar, eğer gösterişli olmakla beraber çoğunu açmış görürseniz bu orkidenin ömrü kısalmış demektir. Birde yaprağı temiz ve canlı temiz olmasına dikkat etmek gerekir. Orkide havadar, aydınlık ışığı bol ortamlarda iyi olur.
Orkide bakımı nasıl yapılır?
Orkidenin bakımında en önemli özellik, orkide çok geçirgen bir toprak ister onun için taşa yakın, cam önüne yakın belli karışımlı ortamlarda yetişir. Kullanacağınız suyun asla bayat olmaması lazım geçirgen olması lazım. Oksijen yönünden fakirleşmiş durgun su orkidenin köklerinin anında çürümesine yol açar. Orkide de en önemli şey hareket eden suya sahip olmasıdır. Potasyum ağırlıklı gübreler kullanılırsa orkidenin çiçeğe teşvik edilmiş olur. Çiçek de yaklaşık 1-1,5 ay durur daha sonra o çiçek artık gövdeden kesilir, yeni gelen tomurcuklara yol verilir.
Orkidenin çiçeğinin olabildiği kadar uzun yaşaması için serin ve aydınlık ortam olması gerekmektedir. Bunun için orkideyi evlerin limonlukların da veya kapatılmış balkonlar da bakmaya çalışınız.
Orkideye hangi sıklıkta su vermeliyiz?
Diğer bitkilerde olduğu gibi, klorlu su bitkiler için zararlı o yüzden musluk suyundan çok dinlenmiş su kullanmak lazım. Suyun oda sıcaklığında yani bitkinin bulunduğu sıcaklıkla olması gerekmektedir. Onun için orkide için kullanacağınız suyun yanında bir kapta bekletilmesi daha doğru olacaktır. Sıklık yönünden de her gün azar azar sulanmalı, artan suyunda tahliyesi gerekir orkidenin.
Henüz yorum yapılmamış.