Mide tümörleri
Diğer kanser hastalıkları gibi, Mide tümörleri neden ortaya çıktığı bilinmemektedir. Genetik etkenlerin rolü çok önemlidir, En fazla olan kanser türüdür, ancak çoğu habistir, en çok görülme yaşı, 50-70 yaş grubu erkeklerde kadınlardan çok görülür. 40 yaş altında fazla rastlanılmaz. Aile geçmişinde mide kanseri olanlar, diğer insanlara göre beş kat daha yakalanma riski vardır.
Mide tümörleri belirtileri:
Kişi üst ve orta karın bölgesinde ağrı tarzında rahatsızlıklar çekmeye başlar.
Kişi, dışkılama esnasında dışkısının katran siyahı renginde olduğunu görür.
Yemek sonrasında mide bulantısı ve kusmalara zamanla kanlı kusmalar eklenir.
Hızla kilo kaybı yaşanır.
Anemi yani kansızlık baş gösterir.
Yemek yedikten sonra karın bölgesinde bir gerilme ve dolgunluk hissi duyar.
Mide tümörü teşhisi, habis bir mide tümörü olduğunu düşündürecek tek bir bulgu yoktur. Habis tümör belirtileri peptik ülser belirtileriyle benzerlik gösterir. Mide kanserlerinin ortalama yüzde 5`i lenf tümörlerinden oluşmaktadır. Lenf tümörü belirtileri de mide kanserinin belirtileriyle nerdeyse aynıdır. Sebebi açıklanamayan kilo kaybı, mide bulantısı, hazımsızlık hallerinde doktora başvurulup baryum röntgeni veya endoskopik bir inceleme yapılabilir. Şikâyetleriniz doğrultusunda gerekirse doktorunuz, laboratuvar analizi için endoskopla midenizden ufak bir doku parçası alabilir. Bunun yanında bir bilgisayarlı tomografi çekilmesi de gerekebilir.
Habis mide tümörlerinin tedavisi güçtür. Şayet kanser mideyle sınırlıysa, tedavi ihtimali yüksektir. Fakat çoğunlukla hastalık dağılmıştır. Şayet tümör habis ise tek çare ameliyat ile tümörü almaktır. Ameliyat sonrası başarı, kanserin diğer bölgelere dağılıp dağılmadığına göre değişir. Henüz etrafa dağılmadıysa tedaviden başarılı sonuç almak mümkündür. Gerekli görülmesi halinde kemoterapi, ışın tedavisi uygulanabilir.
Korunma
Korunmak için, tütsülenmiş gıdalardan uzak durmalısınız, sigara ve içkiden uzak durmalısınız. Yanlış Beslenme alışkanlığı kurtulmalısınız, sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmeye çalışmalısınız. Tuz tüketiminizi dengelemelisiniz,karbonhidratlı yiyeceklerin uzak durmalısınız. Soya sosu ve kurutulmuş yiyeceklerden uzak durmalısınız. Doğru beslenerek bir çok hastalığa yakalanma riskini ortadan kaldırabilirsiniz, hastalıklardan korunmak, hastalığı tedavi etmekten daha kolaydır.
Henüz yorum yapılmamış.