Memenin Yapısı ve Anne Sütünün Oluşumu
Doğurma şekli nasıl olursa olsun, doğum sonrası emzirme işlemine geçmemiz gerekiyor, zira doğum esnasında gecen zaman içinde bebeğimiz tıpkı bizim gibi dünyaya gelme çabası içinde olacağı için, tıpkı bizim gibi yorgun ve enerjiye ihtiyaç duyacaktır. Ne kadar cabuk emzirme işlemine başlarsak, kanamamız o kadar çabuk kesilir. Bize kattığı artı özellikler olduğu gibi, bebeğimizin sağlığına kattığı değerler saynakla bitmez. İlk altı ay kesinlikle anne sütü almasına özen göstermeliyiz. Anne sütü ile beslenen bebeklerde enfeksiyona bağlı hastalıklar daha az yakalandığı gözlemlenmiştir, uzmanlar tarafından. İlerleyen yaşlarda, kanser, kalp ve multipl skleroz hastalıklarına yakalanma riski aza indiği de gözlemlenmiştir. Emzirmenin anneye meme kanseri, kansızlık, osteoporoz daha az görüldüğü tespit edilmiştir.
Anne sütünün özellikleri nelerdir?
Anne sütü özel bir yapıya sahiptir, bol miktarda protein içerir. Bebeğin sindirimini kolaylaştırır ve enfeksiyon hastalıklarından korur, naif bir yapıya sahip olan bebeğimizin ilerleyen yaşında da bu koruyucu özelliğini koruduğunu ilerleyen zamanlarda bizzat siz gözlemleyeceğiz zaten. Bazı sebeblerden dolayı, anne sütü alamıyan bebeklerin sık hastalandığını büyüklerimizden duymuşuzdur. En önemli faydalarından bir taneside kuşkusuz, beyinin oluşundaki verdiği faydalar ki bu yeri doldurulmayacak faydadır. Anne sütü, inek sütüne göre, sinir sistemi ve beyin için gerekli olan yağ asitleri anne sütünde, inek sütüne göre sekiz kat fazladır.
Memenin Yapısı ve Anne Sütünün Oluşumu
Meme dokusu, yağ ile bağ dokusu içerir ve süt yapımını sağlayan kesecik ve kanallardan oluşur.Süt yapıcı sistem, pek çok hormonal etkene bağlı olarak iki aşamada oluşur. Bu aşamalar kadınlarda ergenlik ve gebelik döneminde gerçekleşir. Gebelik sırasında salgılanan hormonlar sayesinde (östrojen, progesteron, proiaktin) kanallar uzar, dallanır, süt yapan kesecikler büyür. Hamilelikte göğüslerin büyüme nedeni, bu süt yapan dokunun artmasıdır.
Doğumla birlikte süt salgılanmasını engelleyen progesterofl hormonu ortadan kaybolur. Böylece memelerden süt gelmeye başlar. Sütün devamı için prolaktin ve oksitosin hormonlarına ihtiyaç vardır. Bu hormonlar bebek memeyi emdikçe salgılanmaya devam eder. Emmenin durmasına bağlı olarak bu hora monların salgılanması da azalır ve bir süre sonra biter. Böylece genelde emzirme eyleminin durdurulması, süt yapımını da durdurmuş olur.
Henüz yorum yapılmamış.