Lenf Bezi
Boyunda görülen, lenf bezi iltihapları, ele gelen kitlerle anlaşılabilir. Ama ağız ve çevresi rahatsızlıklarında da şişmeler yapabilir, tükürük bezleri, tiroid bezleri, kulak, hatta akciğer ve mideden oluşan sorunlarda da büyümeler olabiliyor. Boyun bölgenizde ele gelen şişlikler, sizi rahatsız edecek boyuta geldiyse, çok vakit kaybetmeden kulak burun, boğaz uzmanına gitmenizde fayda vardır. Doktorunuz gerek görürse, endoskopi ile görüntüleme yapılır. Gerek görülürse, radyolojik testler yapılabilir, testlerden sonra ya takibe alınır, yada gerekli görüldüğü durumlarda kitleden parça alıp, incelemeye gönderilebilir.
Lenf bezleri, lenf damarları üstünde yerleşmiş olan ufak lenfoid cisimlerdir. Lenf bezleri “Korteks” ve “Medulla” olarak iki ayrı kısımdan olur. “Medulla”, lenf bezinin tam ortasında bulunurken, “Korteks” de medullanın biraz dışında onu saracak şekilde. Lenf bezi en üst taraftan “Kapsül” adı verilen bir zarla sarılmıştır. Kapsül bedendeki yüzeysel lenf bezleri lenf bezinin diplerine kadar uzantıları vardır. Bu uzantılara “Trabekül” adı verilmektedir.
Lenf Bezi Büyümesi (Baş Boyun Lenfadenopatileri) :
Lenf beze büyümesi lenfadenopati adı ile tanımlanır. Lenfadenopati çok sık rastalanılan bir bulgudur. Lenfadenopatiler genelde iyi huyludur. Lenfadenopatiler farklı enfeksiyonlar ile birlikte çeşitli kanserlerin seyrinde de oluşabilirler.
Bezeler, lenf bezlerinde beyaz kan hücresi denilen lenfositlerin göllenmesiyle ile meydana gelir. Deri ve solunum sistemindeki bazı sıradan enfeksiyonlar bezelere sebep olabilir. Örnek vermek gerekirse, bademcikler ve apandis öncelikle lenfatik hücrelerden oluştuklarından çok kısa sürede hemen şişebilirler. Bunun yanında lenf bezleri bedenin herhangi bir yerinin tahriş olması ya da kesilmesi akabinde enfeksiyon kapmasıyla da şişebilmektedir. Mesala koltuk altınızda şişmiş bir beze varsa hemen kollarda ve ellerde bir kesik, tahriş var mı diye kontrol edilmeli ve eller kollar ılık su ve antiseptik ile silinmedir. Şayet şişmiş olan beze yok olmuyorsa kesinlikle bir doktora gidilmelidir zira ciddi kan zehirlenmeleri de söz konusu olabilir.
Kitlelerle birlikte, intihap varsa, öncelikle intihaba yönelik tedavi uygulanır, tedavi bittikten sonra, şişliklerin küçülmesi veya kaybolması da görülebilir. Bu şişlikler daha önce geçirilmiş intihaba bağlı lenf bezi kitleleridir, çok tehlike arz etmeyen, bu kitleler takip halinde olmalıdır.
Henüz yorum yapılmamış.