KadincaSayfa.Com

Larenjit

Larenjit

Larenjit, ses tellerinde meydana gelen enfeksiyon ya da tahriş halidir. Ses tellerinde şişlik veya tahriş meydana gelirse ses de bozukluk meydana gelir. Daha çok kalabalık ortamlarda çalışan ve sesini kullamak zorunla kalan insanlar da görülür. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonu ajanı olan virüslerin yaptığı enfeksiyondur. Özellikle soğuk havalarda mevsim değişikliklerinde  sıklıkla karşılaşılan bir enfeksiyon hastalığıdır.

larenjit-hakkında herşey

Larenjit Belirtileri Nelerdir?

Özellikle tipik olarak boğaz agrısı, burun akıntısı gibi basit üst solunum yolu belirtilerinden sonra başlayan. Kişide ses kısılması, boğazında kuruluk ve gıdıklanma meydana geldiği gibi kişi sürekli boğazını temizleme ihtiyacı duyar.

Laranjit tablosu eğer 3 haftadan kısa sürerse akut larenjit, uzun sürerse kronik larenjit olarak isimlendirilir. Larenjitin akut ve kronik olmak üzere iki türü vardır. Her iki larenjit türünün de belirtileri ve tedavisi aynı şekildedir. Akut larenjite çoğunlukla virüsler neden olur ancak bakterilerden kaynaklanan enfeksiyona da rastlanabilmektedir. Virüs sebebiyle ortaya çıkan larenjit tedavi uygulanmadan atlatılabilir. Bunun yanında kişi üşütme, grip, bronşit, zatüre gibi hastalıklar geçirirken de larenjite yakalanabilirler. Aynı zamanda kimyasal maddelerin solunması da kısıklığı ya da ses kaybına sebep olabilir. Kronik larenjit ise çok fazla sigara ve alkol tüketmekten kaynaklanabilir.

larenjit

Larenjit Tedavisi

Larenjit tedavisi için, larenjite sebep olan etkenin belirlenmesi için laboratuvar muayenesi yapılması gerekir. Larenjite bakterinin sebep olduğu tespit edilirse antibiyotik tedavisi uygulanır. İlaç tedavisi başladıktan kısa süre sonra larenjit belirtileri hafiflemeye başlar. Buhar solumak larenjit tedavisi için son derece faydalıdır. Kişi sigara içiyorsa kesinlikle sigarayı bırakmalıdır.

Larenjit için evde nasıl önlemler alabiliriz?

Larenjiti engellemek için dikkat edilecek birkaç yol, özellikle üst solunum yolu enfeksiyonu yaşayan insanlardan kaçınmak, sıvı tüketmek, vucut direncini arttırmak için düzenli istirahat etmektir. Bunların dışında evde yapılacak birkaç önlem var, eğer gribal bir enfeksiyondan sonra ses kısıklığı, öksürük seste çatallaşma başladıysa evde sıvı tükemini arttırmak evde bitkisel çaylar içmek, yanlız bitkisel çaylarla ilgili özellikleri var mesela kuş burnu biraz asitik olduğu için, asitik gıdalar reflüyü arttırdığı için larenjitli hastalarda mide asidi arttıran gıda ve içeceklerden uzak durmak gerekir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.