Kusma
Mide bulantısı, kişinin midesinde birden rahatsızlık hissedip, midede bulunanların ağız yoluyla aniden püskürtülmesi sonucu meydana gelen kusma işlemiyle tamamlanan rahatsızlıktır. Mide bulantısı, yediğiniz herhangi bir şeyin dokunması, deniz veya kara yolculuğu, ani sinirsel bir durum, kötü kokuya maruz kalma, kötü bir görüntüye şahit olma gibi durumlarda meydana gelebilmektedir.
Mide bulantısı ve kusma, sindirim sistemi ve bağırsak sisteminde meydana gelen bazı hastalıkların, orta kulakta oluşan enfeksiyonun, migrenin belirtisi olabilir. Bunun yanında baş ağrısı, karın ağrısı ile ortaya çıkan mide bulantısı, sinirsel etkenler sebebiyle olabilir. Yüksek ateş ile birlikte devam eden mide bulantısı ise gıda zehirlenmesi sebebi ile olabilir ve akabinde kusma görülebilir. Mide bulantısı uzun süre devam etmiyorsa, büyük bir sağlık sorunu teşkil etmez. Ancak mide bulantısı ardında kusma görülüyor ve durum uzun süre devam ediyorsa kesinlikle bir doktora gidilmesi gerekir. Mide bulantısı ardından yaşanan kusmalarda, kişi çok fazla su kaybına uğrayacağı için, bol bol su tüketmelidir.
Kusma hangi hastalıkların belirtisi olabilir?
Kusma sindirim sistemi ile ilgili şikayetlerden olabilir. Veya mide çıkışında bir ülser, yemekten sonra şişkinlik bulantı ve kusma ile kendini gösterebilir. Mide tümörleri keza aynı belirtiyi gösterir. İnce bağırsak tümörleri, bağırsak darlıkları ve kalın bağırsakta oluşan daralmalar, özellikle kötü kokulu dışkı takip eder. İnce bağırsak tıkanmalarında da kusmalar olabilir. Sistemik hastalıklarda bazı kanser hastalıklarının son dönemlerinde kusmalar olabilir. Safra kesesi tümörlerinde, safra kesesi iltihaplarında enfeksiyonlar ciddi kusmalar neden olabilirler. Kafa içi enfeksiyonlar, kafa travmalarında, özellikle yaz aylarında bağırsak enfeksiyonlarında besin zehirlenmelerinde ishalle birlikte takip edebilir. Bunun dışında yoğun alınan ilaçlarda, ağrı kesiçiler kusma nedeni olabilir.
Bulantı Tedavisi
Mide bulantısının ve kusmanın nedeni ne olursa olsun, çok büyük bir sağlık sorunu olmaması halinde, genelde tedavi yöntemi, hafif yiyecekler tüketmek ve bol bol su içmek, sıvı gıdalar tüketmek olarak belirlenir. Mide bulantısı olan kişide kusma, ishal gibi sorunlar varsa yarım kilogram suya, 1 çorba kaşığı toz şeker ve bir tutam tuz koyarak karıştırıp hastaya içirirseniz iyi gelebilir. Hasta bu karışımı da midesini bulandırdığı için kusuyorsa pipetle yavaş yavaş içirmeyi deneyin. Buna rağmen hala mide bulantısı ve kusma devam ediyorsa ve ilk mide bulantısının ve kusmanın üzerinden 24 saat geçmesine rağmen iyileşme görülmüyorsa doktora görünmesini sağlayın. Mide bulantısı akabinde gelişen kusmalar çok ciddi boyutta ise hastanede hastaya antiemetik ilaçlar verilebilir. Bunun yanında mide bulantısını önlemek için nane veya lavanta koklamak, bir bardak papatya çayı içmek, taze zencefil çiğnemek faydalı olacaktır.
Henüz yorum yapılmamış.