Hastalıklarda Kuluçka Süresi
Bulaşıcı bir rahatsızlık etkeninin bedene girmesi ile rahatsızlığın görülmesine kadar geçmekte olan zamana “ kuluçka süresi” denilmektedir. Diğer bir ifade ile, bulaşmasıyla, bulaşıcı rahatsızlığın ortaya çıkmasının arasındaki geçen zamana kuluçka süresi denilmektedir. Mikrobun çeşidine göre, kuluçka süresi değişiklikler gösterir, örneğin Kolerada kuluçka dönemi bir kaç saat sürerken. Hepatit (karaciğer intihabı) kuluçka dönemi 5-6 ay sürebilmektedir. Kuduz olaylarında 1-2 sene kuluçka dönemi olabiliyor, Cüzzam (Epra) kuluçka dönemi 2-20 seneye yayılabiliyor. Eğer bir kişi mikrop tarafından hastalandıktan sonra, vücutta o mikroba karşı, savunma maddeleri yapılanmaya başlar (antikorlar) bu antikorlar, hastalık geçtikten sonra da vücutta kalan antikorlar, aynı mikrobu vücudun alması ile savaş verirler ve ya hastalığı hafif atlatırsınız ya da hastalığı hissetmezsiniz. Bu olaya bağışık olma durumu deniyor.
Kuluçka süresi bulaşmış olan mikroorganizmanın cinsi, miktarı ile bulaştığı kısma göre değişmektedir. Çiçek rahatsızlığına sebep olan virüslerin kuluçka zamanı 7 ila 17 iken kızamıkçık sebebi virüslerin kuluçka zamanı hemen, hemen 14 ila 21 gün arasıdır. Grip virüsünün kuluçka dönemi, virüsün bulaşması ile hastalık belirtilerinin ortaya çıktığı süresidir ortalama 1–4 gündür.
Bulaşıcı rahatsızlığın kuluçka dönemini yaşamakta olan insan henüz rahatsızlanmadığından dolayı sağlıklıymış gibi her yere girer, çıkarlar. Böyle bir hali olan insan taşımakta olduğu mikroorganizmayı diğer insanlara bulaştırır. Böyle vaziyetlerde insan iyileşince de mikrobu taşımaktadır ve de diğer insanlara bulaştırmaya devam eder. Mesela boğaz difterisi virüsünü alan kişilerin yaklaşık % 10′unda hastalığı izleyen 2 ay boyunca böyle bir durum görülmektedir. Tıpta böyle kişilere (portör) taşıyıcı adı verilmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.