Kaval Kemiği
Kaval kemiği, baldırın içindeki uzun iki kemikten en kalın olanıdır. Bedende bir kemiğin uzunluğu ve kalınlığı açısından uyluk kemiğinden sonra gelir. Kaval kemiği diğer adıyla tibia, bacak iskeletini meydana getiren iki uzun kemikten yan kısımda bulunan ve kalın olanıdır. Kaval kemiği bir gövdeden ve iki uçtan oluşur.
Gövde
Üçgen bir prizmaya benzeyen görüntüsü ile kaval kemik gövdesinin üç yüzü dikkat çeker. İç yüzü, dış yüzü ve arka yüzüdür. İç yüz oldukça düzgün olup, dış yüzün üst tarafında uzun bir oyukluk vardır ve alt bölümü ise dışbükey haldedir. Gövdenin ön kısmı S biçiminde kıvrık, orta bölümü daha keskin, arka kenara ise kemikler arası ibik diye tabir edilir.
Üst uç
Kaval kemiğinin üst ucu iki lokmadan meydana gelir. Bu iki lokma ön tarafta üçgen bir tümsekle tekrar ikiye ayrılır. Bunlar iç yan lokma ve dış yan lokmadır. Üst yüzlerinde uyluk kemiğinin lokmalarına uyum sağlayan ve oynak yüzleri diye tabir edilen iki çukur eklem yüzeyi mevcuttur. Bu söz konusu iki eklem yüzeyi arasında, bazı tümsekler lokmalar arasında yer alır.
Alt uç
Üsttekinden daha ufak olup, beş yüzü bulunur. İç yüz aşağı doğru ilerleyerek uzar ve iç çıkıntısını yapar. Diğer adı aşık iç çıkıntısı olan bu iç çıkıntının iç yanı pürtüklü olup, dış yanı aşık kemik ile eklemleşerek eklem yüzünü meydana getirir.
Henüz yorum yapılmamış.