KARNINIZDAKİ ŞİŞKİNLİKTEN KURTULUN! – Meğer çok kolaymış.. =>>
Sabah kendinizi fit hissediyorken, akşam pantolonunuza sığamıyor musunuz? Bunun sebebi yediklerinizin miktarı değil, cinsidir. Birkaç değişiklik yaparak karnınızdaki şişkinlikten kurtulabilirsiniz.
Günün ilk saatlerinde bu kadar göbekli görünmüyordunuz değil mi?
Özellikle kadınların en sık şikayet ettiği şeylerden biri; günün ilerleyen saatlerinde ortaya çıkan lokal şişkinliklerdir. Gün içinde pantolon bedeninizde değişiklikler olduğunu, güne dümdüz başlayan göbeğinizin akşama doğru adeta davul gibi şiştiğini düşündüğünüz oldu mu? Birçoğumuz göbek bölgesinde beliren bu gibi şişkinliklerin yediklerimizle doğru orantılı olduğunu düşünürüz. Oysa yediklerinizin miktarının şişkinliğiniz üzerinde bir etkisi yoktur. Şişkinlikten kurtulmak için öncelikle ardında yatan nedenleri öğrenmek gerekir.
Hayatınızda basit değişiklikler yaparak oldukça can sıkıcı bu görüntüden kurtulup dümdüz bir karna kavuşmanız mümkün. Öncelikle iki basit soruyu cevaplayarak işe başlayalım: Sabah rahatlıkla giyebildiğiniz kıyafetlerinizin, akşama doğru sizi sıkmaya başladığı oluyor mu?
Sabahları kıyafetlerinizi giyerken sizi sıktığını ve eskisi kadar rahat olmadıklarını düşünüyor musunuz? Eğer ikinci sorunun cevabı ‘Evet’ ise, üzgünüm ama kilo almışsınız demektir! İlk soruya ‘Evet’, ikinci soruya ‘Hayır’ dediyseniz, gün içinde yaptıklarınız şişkinliğe sebep oluyor demektir. Birçok kişinin başına gelen bu durumun farklı sebepleri olabilir ancak bilinen en önemli sebebi, yeme alışkanlıklarınızdır.
Şişkinlik, karın ve bağırsak bölgesinde biriken gaz sebebiyle ortaya çıkar. Bağırsaklarda biriken gazın büyük kısmı, kalın bağırsakta toplanır. Gün boyu oluşan gaz, açısal yapısı sebebiyle kalın bağırsakta toplanarak, sabah rahatlıkla giyebildiğimiz kıyafetlerimizin akşam saatlerinde bizi sıkmaya başlamasına sebep olur.
Bazılarında bu durum hafif şiddette yaşanırken,kimilerinde iki bedene kadar fark yaşanabilir. Şişkinlikten en çok şikayet edenler, şüphesiz kadınlardır. Bunun tek sebebi kusursuz görünme isteği değildir ve bilimsel bir açıklaması vardır. Kadınların kalın bağırsağı, erkeklere oranla yaklaşık 10 santim daha uzundur. Bu sebeple şişkinlik şikayeti, kadınlarda daha fazla görülür. Bu durumda kadınların yaradılıştan şanssız olduklarını söyleyebiliriz.
Gaz, öncelikle midede oluşmaya başlar. Ardından bağırsaklara doğru yol alır. Bir gün önce yediklerimizle beslenen bağırsak bakterilerinin ortaya çıkardığı gazla birlikte birikmeye başlayarak, şişkinlik oluşmasına sebep olur.
Şişkinlik oluşumunun sebebi, yediklerinizin miktarı değil cinsidir. Şimdi bu durumdan şikayeti olanların dikkat etmesi gerekenleri madde madde inceleyelim. Öncelikle uzak durmanız gereken gıda maddelerini listeleyerek başlayalım:
Sodyum: Sodyumdan kastımız tuzdur. Tuz, vücudumuzdaki sıvıyı tutarak şişkinlik oluşumuna sebep olur. Bedenimizin sodyum ihtiyacını belirlemek amacıyla yapılan çalışmalar, günlük sodyum tüketimimizin 2.300 mg’ı geçmemesi gerektiğini gösteriyor. İşlenmiş gıdalar sebebiyle aldığımız günlük sodyum miktarı ise 3.400 mg’dan fazla. Birçoğunuzun yemeklere lezzet veren tek şeyin tuz olduğunu, tuzsuz yemeğin tatsız olacağını söylediğini duyar gibiyim. Oysa yanılıyorsunuz!
Nişasta: Türk mutfağı, nişasta bakımından oldukça zengin yiyeceklerle dolu. Patates, mısır ve ekmek gibi karbonhidrat zengini yiyecekler, bu grupta sayılabilir. Karbonhidratlar, mide ve bağırsakta daha uzun süre işlem görerek vücudumuzda daha fazla kalır. Bağırsaktaki yolculuğu uzayan karbonhidratlar, burada yaşayan bakterilerin daha uzun süre beslenmesine ve dolayısıyla daha fazla gaz çıkarmasına sebep olarak şişkinliği artırır. Yapmamız gereken, karbonhidratların bağırsaktaki yolculuğunu kısaltarak gazdan kurtulmaktır. Bunun da tek yolu bağırsaklarımızda adeta bir süpürge vazifesi gören lifli gıdaları bolca tüketmektir.
Henüz yorum yapılmamış.