Karın Zarı İltihapları (Peritonitler)
Karın zarına özgü hastalıklar iltihaplanmaya ya da tümöre bağlı olarak gelişir. Karın zarının sıvı salgılayan hücrelerinden kaynaklanan ve karın zarı mezotelyumu denen tümör başta olmak üzere doğrudan karın zarındaki dokulardan kaynaklanan tümörler oldukça nadir görülür.
Başka organlardan kaynaklanan tümörlerin karın zarına sıçramasına ise daha çok rastlanan bir durumdan. Yaşanan bu durumda karın zarı karsinomundan söz edilir ve karnı boşluğunda sürekli olarak kanlı bir sıvı birikimi görülmektedir.
Karın zarı iltihabı, karın zarının ivegen veya süreğen bir biçimde iltihaplanmasıdır. İvegen karın zarı iltihabı, karın içersindeki bir sindirim sistemi organında meydana gelen delinme, apsede meydana gelen açılma veya enfeksiyon lenf yoluyla karın boşluğuna yayılma durumunda meydana gelir. Bazı durumlarda mikroplara bağlı olarak birincil konumda olabilirler. Karın zarı iltihabı, genelde bayanlarda görülen, son derece ciddi bir rahatsızlık olup, cerrahi müdahale gerektiren bir hastalıktır.
Mide delinmesine bağlı karın zarı iltihabı nedenleri:
Mide ülseri sebebiyle delinmenin meydana gelmesi, asit ve besin atıklarını kapsayan mide içeriğinin karın boşluğuna girmesine sebep olur. Karın zarı bu duruma iltihap ve sıvı birikmesi olarak tepki göstermeye başlar.
Karın zarı iltihabının belirtileri ve teşhisi:
Karın zarı iltihaplanmasında, karın göbek çevresinde aniden başlayan çok şiddetli karın ağrısı, akabinde kusmalarla belirti gösterir. Yapılan klinik muayenelerde, karın zarı iltihabının belirtilerinden olan karın kasılması dikkat çeker. Karın zarı iltihabı teşhisinde akyuvarların sayısında çoğalma, göden bağırsağının muayene edilmesi sırasında duyulan şiddetli ağrı, gerekli kan incelemeleri, karın boşluğundan iğne yardımıyla sıvı alınması gibi uygulamalar etkilidir.Özetle şiddetli karın ağrısı, karında şiddetli hassasiyet, bulantı kusma, ishal, bağırsak tıkanması (dışkı ve gaz çıkaramama), ateş.
Karın zarı iltihabı tedavisi:
Çok nadir görülen birincil karın zarı iltihapları, antibiyotik tedavisi uygulanır. Verem kökenli karın zarı iltihabı ise verem ilaçları ile tedavi yöntemi tercih edilir. Bunun yanında karın zarı iltihapları tedavisinde serum tedavisi veya ameliyat yöntemi uygulanabilir. Karın zarı iltihabı ameliyatında, karın boşluğu açılır ve irinli sıvı emilir, ardından antibiyotikli sıvılar ile karın boşluğu yıkanır.
Henüz yorum yapılmamış.