Karaciğer Neden Yağlanır Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Toksinleri yok etmeye yardımcı en önemli organlarımızdan biri karaciğerimizdir. Özellikle yaşadığımız çevre ve hızlı yaşam tarzı karaciğerimizin daha hızlı toksit madde barındırmasına olanak sağlıyor.
Karaciğerinizde bir sorun olduğunda enzimler yavaşlar ve toksit maddeler birikebilir. Ve midede yağ hücreleri gibi birçok sorunun başlangıcı olabilir.
Karaciğer Yağlanması Neden Olur?
Karaciğer yağlanması obezite ile bağlantılı olabilir. Fazla ekmek, makarna, pasta gibi unlu mamüllerin tüketimi karaciğer yağlanmasına sebep olabilir.
Aslında karaciğer yağlanması alkole bağlı veya alkol dışı sebeplere bağlı olabilir. Gıda alışkanlıklarının değişmesi, egzersiz yapmamak, yoğun çalışma temposu dahi etken olabildiği gibi alkolik karaciğer hastalığı, Hepatit C, Wilson hastalığı, çok uzun süre aç kalma, damardan beslenme, bazı ilaçlarda karaciğer yağlanmasına yol açabiliyor.
Ani kilo alımı
Karaciğer düzgün çalıştığında ve toksinleri vücuttan attığında vücut yağ depolamaz. Karaciğer, toksinleri uygun bir şekilde filtrelemezse, dolaşımdaki tüm yağ hemen geri gelir.
Kesin kanıt olmamasına rağmen sorunun şişmanlık ve metabolik sendrom gibi insülin direnci ile ilişkili olabileceği düşünülüyor.
Alerjiler
Karaciğeriniz düzgün çalışıyorsa alerjileri yok eden antikorları serbest bırakır. İyi çalışmadığında ise beyin histamin üretmeye başlar ve buda kaşıntı, baş ağrısı gibi alerji belirtilerini artırır.
Kronik yorgunluk
Toksinler kas ağrısına ve yorgunluğa neden olabilir ve bu da ruh hali dalgalanmalarına ve depresyona neden olabilir.
Aşırı terleme
Karaciğer aşırı çalıştığında, işlevleri azalır ve karaciğer ısınır. Bu ısı daha sonra tüm vücuda yayılır ve aşırı terleme ile sonuçlanır.
Akne görünümü
Karaciğer sorunlarından kaynaklanan hormonal dengesizlik sivilceye neden olabilir. Eğer bu akne problemleri karaciğerden kaynaklanıyorsa, harici olarak tedavi edilemezler en kısa zamanda doktorunuza başvurmalısınız.
Ağız kokusu
Ağız hijyeninize her zaman dikkat ediyorsanız ve hala nefesinizin kötü koktuğunu fark ediyorsanız karaciğer probleminiz olabilir ve bir an önce doktorunuza gitmelisiniz.
Karaciğer hastalıklarını tedavi etmenize yardımcı olabilecek ürünler nelerdir?
Karaciğeri tedavi etmek için uygun anahtar diyettir. Sağlıklı beslenmek ve varsa fazla kilolarınızdan kurtulmanız gerekir. Protein, yağ ve karbonhidratların dengeli oranda olduğu ve tek besine yönelik kısıtlamanın olmadığı sürdürülebilir diyetler tercih edilmelidir. Kilo kaybına ihtiyaç varsabu konuda dikkate alınmalıdır.
Günde 1-2 porsiyonu geçmeyecek şekilde taze meyveler tüketilmelidir. Sakatat, krema, margarin, çikolata gibi yağ ve şeker içeriği yüksek gıdalardan kaçınılmalıdır. Glisemik indeksi düşük gıdalar, lif içeriği yüksek yeşil sebzeler ve tahıllar, baklagiller tercih edilmelidir.
Muz, zencefilli kök, karahindiba kökü, yeşil çay, ıspanak,yaban mersini enginar,brokoli, kahve, yulaf ezmesi, sarımsak ve su karaciğerinizin toksit atmasına yani detoksa destek olacak gıdalardır.
Karaciğer yağlanması genellikle hiç bir belirti göstermez. Farkına varmanız tesadüf olabilir yada yıllar sürebilir. Ancak kritik düzeye gelince kilo kaybı, aşırı halsizlik, karın bölgesinde ağrı ve zihin karışıklığı gibi bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Ailenizde genetik yatkınlık varsa doktorunuzun uygun göreceği sıklıkta kontrollerini yaptırmalısınız.
Henüz yorum yapılmamış.