Kalp Ritim Bozukluğu
Kalp ritim bozukluklarının genel adı aritmi olarak bilinir. Kişinin kalbinin düzensiz çalışmaya başlaması, kalp atışlarının hızlanması veya yavaşlaması kalp ritim bozukluğu yani aritmi olarak tanımlanabilir. Kalp ritim bozuklukları yani aritmi, herhangi bir kalp rahatsızlığı olmayan genç insanlarda görülebileceği gibi, genetik kalp hastalıkları olan bir aileden gelen kişide de görülebilmektedir.
Kalp ritim bozukluğunun yani aritminin, kalpte kulakçık ve karıncıktan kaynaklanan farklı türleri vardır. Bazı türdeki kalp ritim bozuklukları kalıtsal olup genetik olarak aile bireylerinde geçiş gösterebilmektedir. Kimi kalp ritim bozuklukları herhangi bir şekilde hayati tehlikeye sebep olmazken, kimi kalp ritim bozuklukları kalbin durmasına sebep olarak ani ölümle sonuçlanabilir. Kalp ritim bozukluğu yani aritmi hastalığı, genelde yapısal kalp hastalığı yani koroner arter hastalığı, kalp kapak hastalığı, hipertansiyon gibi etkenlere bağlı olarak yetişkin yaştaki kişilerde, kadın erkek fark etmeden görülebilirken bazen yeni doğmuş bebeklerde bile görülebilir.
Kalp ritim bozukluğu belirtileri nelerdir?
Kalp ritim bozukluğu genelde sessiz ilerleyen, ilk etapta herhangi bir şikâyete sebep olan biraz sinsi bir hastalıktır. Kalp ritim bozukluğunun en net belirtileri kalbin aniden hızla atmaya başlaması, göğüs ağrısı hissedilmesi, baş dönmesi başlaması, nefes darlığı çekme, çarpıntı hissidir.
Kalp ritim bozukluğu sebepleri nelerdir?
Kalp ritim bozukluğu sebepleri arasında, koroner arter hastalığı, kalp kapak hastalıkları, kalp yetmezliği, kandaki elektrolit bozuklukları, kalp kasındaki anormallikler, kalp krizi ardından meydana gelen hasarlar, kalp ameliyatı olduktan sonraki iyileşme evresi, genetik geçişli bazı hastalıklar en çok karşılaşılan nedenler arasındadır. Bunların yanında farklı ilaçların yan etkileri, madde bağımlılığı, kafeinli ya da enerji içeren içecekler, stresli yaşam tarzı diğer kalp ritim bozukluğu sebepleri arasındadır.
Kalp ritim bozukluğu tedavisi
Kalp ritim bozukluğu tedavisi için öncelikle doktorunuza muayene olup, kalp ritim bozukluğunun altında yatan sebeplerin belirlenmesi ve bu sebeplerin ortadan kaldırılması gerekir.
Henüz yorum yapılmamış.