KadincaSayfa.Com

Kaliteli Uykunun Sırları

Kaliteli Uykunun Sırları

Günümüzde çoğu insan temel ihtiyacımız olan, uyku ile ilgili sorunlar yaşıyor. Böyle olunca, sabah sağlıklı bir kahvaltı edemeden günlük yaşama merhaba diyoruz. Yapılan araştırmaların sonucunda, iyi bir uyku ile dinlenmemiş ve sağlıklı bir kahvaltı etmemiş insanların, güne güzel bir uyku uyumuş ve iyi bir kahvaltı yapmış insanlara göre daha az performans gösterdiğini ve daha az üretken olduğunu tespit etmişler. Cğımızın vebası obezite ile mücadelenin yolu, düzenli uyku ve düzenli beslenmeden geçtiğini vurguluyor uzmanlar.

Kaliteli uyku sağlıklı yaşamın olmazsa olmazı uykusuzluk çekenlerin hem günlük yaşamını hem de iş yaşamını olumsuz yönde etkiliyor. Verilere göre türkiye’ de her üç kişiden biri uykusuzluk problemiyle karşı karşıya. Stres beslenme bozuklukları yatış pozisyonlarındaki yanlışlıklar gibi uykusuzluk faktörü var peki

güzel uyku

 

Kaliteli uyku için ne yapmalı?

  • Uyku gelmeden yatağa gitmeyin
  • Yatak odasını oturma odası gibi kullanmayın yani kitap okuma yemek yeme ders çalışma gibi kesinlikle bunlardan kaçınmak gerekiyor.
  • Odanın sıcaklığını ayarlayın 20-21 derece ısıda olması gerekiyor.
  • Yatış pozisyonuna dikkat edilmeli. Mümkün olduğunca sırt üstü yatmamalı.
  • Yatak seçimi önemli. Yatağınızın eski ve deforme olmaması gerekiyor.

derin uyku

Egzersiz yapmak uyku sorununa çare olabilir ama bir şartla egzersiz uykuya gerçekten katkısı olan bir süreç ama yatmadan önce 4-5 saat önce yapılmaması gerekiyor.

Akşamları ağır yemekler yememekte çok önemli. Uyku apnesi kaliteli uykuyu engelleyen en büyük sorun ne var ki bu sağlık problemi göz ardı ediliyor.

Uyku apnesinin neden olduğu sonuçlar

  • Dirençli Hipertansiyon
  • İnme
  • Kalp Krizi
  • Gece Ani Ölümler
  •                                                   kaliteli uyku

Uyku apnesinin çözümü var. Çözüm merkezlerinde sorun tespit ediliyor ve tedavisi yapılıyor.
Sağlıklı bir insanın, ne kadar uykuya ihtiyacı vardır? Bu yaşa, mevsime ve hatta yaşanılan bölgeye göre değişkenlik gösterebilir. Kişinin yaptığı işle de bağlantılı olan bu durum beş-on saat arasında değişebilir. Doğal olanı yetişkin bir insanın, günde 6-8 saat uykuya ihtiyaçı vardır. Yaş ilerledikçe, vücut işlevleri yavaşladığı için uyku süresinde kısalmalar olabilir.
Bu arada çok uykunun, başta kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkardığını belirtmeden geçemeyeceğiz. Fazla uyku, obezite, solunum hastalıkları ve vücut direncinin azalması gibi sorunlara da yol açacağını belirtelim.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.