KadincaSayfa.Com

Kadınlarda Diş Sağlığı

Kadınlarda Diş Sağlığı

Kadınlarda, ergenlik, hamilelik, menapoz gibi dönemlerde hormonlara bağlı olarak farklı değişimler meydana gelir. Hormonlara bağlı olarak gelişen bu değişimlerden en çok etkilenenlerden biri de dişlerdir.

Ergenlik Çağında Ağız ve Diş Sağlığı

Kadınlarda ergenlik dönemlerinde, hormonsal değişikliklere bağlı olarak dişlerde farklılaşmalar görülmeye başlanır. Ergenlik döneminde diş etleri eskiye nazaran daha hassas bir hal alır. Ergenlik döneminde diş etlerinin bu hassaslığına bağlı olarak diş eti iltihaplanmaları yaşanabildiği gibi uçuk ve aft gibi lezyonlarda meydana gelebilir.

Hamilelikte Ağız Ve Diş Sağlığı

Gebelik dönemin ağız ve diş sağlığı kadınlar için büyük önem taşır. Zira gebelik döneminde hormonsal değişimler sebebiyle sık sık ağız ve diş sorunları yaşanabildiği gibi, gebelik sürecinde olmaktan dolayı çıkan diş sorunlarına tedavi yöntemi uygulanmakta engellerle karşılaşılabilir.
Gebelik esnasında en çok karşılaşılan değişiklik östrojen ve progesteron hormonlarının değerlerinin yükselmesidir. Bu durumda, dişler üzerindeki plak birikiminin ve diş taşı oluşumunun çoğalmasına, doğal olarak da var olan mevcut dişeti hastalıklarının artmasına ve daha rahatsız edici bir duruma dönüşmesine sebep olur. Bu durum genelde 2 ila 3 aylık gebe kadınları etkiler.
Hamilelikte dişeti hastalıklarının yanında epulis diye bilinen diş eti büyümesi sorunu da sık sık yaşanmaktadır. Bu diş eti büyümesi gebeliğin sonuna doğru kendiliğinden iyileşir. Lakin çiğnerken veya ağız bakımı sırasında rahatsız ediyorsa alınması gerekebilir.

Gebelik döneminde beslenme düzeni, hem anne için hem de bebek için genel sağlık ve diş sağlığı bakımından çok önemlidir. Gebelik döneminin 5 ila 6. haftasında bebeğin diş gelişimi başlar. Bu sebeple bebeğin diş sağlığı için gebelik döneminde protein, a,c,d vitaminlerini, kalsiyum ve fosfor yeterli derecede alınmalıdır. Gebelik döneminin aslında diş çürümesine etkisi yoktur. Gerekli olan ağız ve diş bakımı yapılırsa gebelik döneminde diş çürümesi sorunu yaşanmaz. Gebeliğin diş çürümesine tek etkisi, mide bulantısı sonucu meydana gelen kusma sonucunda ağız içindeki asiditeyinin artması ile oluşabilir. Ancak dişler fırçalanınca bu sorun ortadan kalkar.

kadinlarda-dis-sagligi

Hamilelik Sırasında Diş Tedavisi Yapılabilir Mi?

Gebelik döneminin il ayından ve son üç ayında diş tedavisi yapılması sakıncalı bir durumdur. Ortaya çıkan ağız ve diş sorunlarının tedavisi sadece 4. ve 6. ayda gerçekleşir. Bu dönemler dışında yapılacak olan diş tedavisi, düşük tehlikesine veya erken doğuma sebep olabilir. Çok acil diş tedavisi gereken durumlarda kadın doğum doktoruyla ve diş doktoruyla ortak karar alınarak müdahale edilebilir.

Hamilelik Sırasında Yapılmaması Gereken İşlemler Var mıdır?

Hamilelik esnasında uygulanan lokal anestezik maddelerin katiyen octopressin içermemesi lazımdır. Zira bu madde uterusta kasılmaya sebep olabileceğinden düşüğe ya da erken doğuma sebep olabilir. Çok gerekli olmadığı durumlarda röntgen çekilmesi sakıncalıdır. Gereksiz yere ilaç kullanılmamalıdır. Özellikle tetrasiklin grubundaki antibiyotikler içilmemesi gerekir.

Menapoz Döneminde Ağız ve Diş Sağlığı

Menapoz döneminde kadınlarda hormonal hem de psikolojik açıdan değişiklikler görülmektedir. Bu tür değişiklikler hem ağız ve hem de diş sağlığını etkilemektedir. Menapoz döneminde gebelik döneminin tam tersine östrojen derecesinde azalma meydana gelir. Östrojen kalsiyumun emilmesi için gerekli olan bir hormondur ve eksikliğinde kemik erimesi sorunu ortaya çıkar. Kemik erimesi bedendeki bütün kemiklerde meydana gelir. Dişin etrafındaki kemik dokusunda meydana gelen erimeler, dişin desteğini yok olmasına sebepndan, dişlerin sallanıp ardından kaybedilmesine ile sonuçlanabilir. Bu sebeple, menapoz döneminde kalsiyum derecesinin yükseltilmesi için, doktor kontrolünde kalsiyum ve kalsiyumun emilimini arttıran D vitamini tüketilmesi gerekir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.