İğne Oyasının Yapılışı (resimli anlatım)
Ülkemizde geleneksel yaşam biçimi değiştiği için oya işleri önemini kaybetti. Eskiden Osmanlı döneminde iğne oyası ipi ipek ip olurdu. Şimdilerde ise ipeğin yerini pamuk iplik almıştır. Anneannelerimizin , işlediği iğne oyaları artık antika değerindedir.Şimdiler de pazara yönelik üretildiği için ucuz olan naylon ipe rağbet gösteriliyor. İğne oyası gerçek anlamda göz nuru el işidir.Yapımı zordur, öğrenmek isterseniz aşağıda 2 tane yapımı kolay iğne oyası modelleri verdik .Kolay gelsin arkadaşlar.
Limon Çekirdeği İğne Oyası Yapılışı
Malzemeler
Pipet veya kürdan boyutunda bir çubuk
İğne
Oya ipi
Yapılışı:
Oya ipimizi iğneye geçirelim, cubuğun üzerine ipi sarmaya başlayalım.İşlemin burası biraz sıkıcı gelebilir ama sonrası güzel olacağı için sabredelim. Çubuğa sardığımız oya ipini 2 uçtan birleştirelim.
Sardığınız oya ipini, çubuğa mümkün olduğunca sıkı sarmalısınız. Çubuğa sarılı oya ipini, çok dikkat ederek çubuktan çıkarıp iğneye alıyoruz.
Daha sonra, dikkatlice iğneyi de çıkaralım.
İpi limonumuzun tam ortasından geçirelim.
İpimizin kuyruğunu, resimde görüldüğü gibi keselim.
Kestiğimiz kuyruğu birleştirelim. 27 tane sarma yapabilirsiniz.
İğne oyası, kelebek modeli nasıl yapılır?
Malzemeler:
oval pullar, örgü malzemeleri satılan her yerde bulabilirsiniz
Oya ipi
iğne
Yapılışı:
Bu pulların üzerini 1 kat örerek başlayalım. Köşeden başlamalısınız çünkü birleştirme yeri köşe olacak. Birer kat zürafa şeklinde işleyelim.
Başladığımız köşeye gelince ipi hiç kesmeden, diğer pula gececeğiz.
İkinci pula attığımız ilk düğüm çok sıkı atılmalı, kelebek şeklini şimdiden vermiş olursunuz. Bu pulunda tamamen her tarafını işleyelim. Tam köşeye gelince sağlamlayalım,
Yapmak istediğimiz şekil ortaya çıktı, ipi artık kesebiliriz.
Hazırladığımız kelebek modelini, namaz başörtüsü ucu için hazırladık, daha önceden hazırladığımız zemine monte edebilirsiniz.
Tülbent ve havlu kenarı bu şekilde işleniyor, bazı oda takımları da bu teknik kullanarak yapılıyor.
Henüz yorum yapılmamış.