İdrarda kan
Kanlı idrar görülmesi birden fazla hastalığın belirtisi olabilir. İdrardaki kanın rengi, kanın miktarına göre çok açık pembe veya çok koyu kırmızı olabilir. Aslında kanlı idrar bulanık bir görüntüye sahiptir, ancak kanlı idrarı cam bir kâseye koyduğunuzda idrarın üstü duru alta çöken kısmı kanlı çökelti halindedir ve doğal olara bu bölüm daha koyu renklidir.
İdrarda kan görülmesi nedenlerine değinecek olursak, böbrek taşları, böbrek taşları veremi, tümörler, idrar yolu iltihapları, idrar yolunda taş oluşumu sayılabilir.
Kan idrarın rengini değişmeyecek kadar az miktarda ise ancak bazı tahliller sonucunda ortaya çıkabilir. Ancak idrardaki kanlanma çoğu zaman gözle görülür cinste olduğu için, kanamanın kaynaklandığı bölgede kolayca saptanabilir. Bunu saptamak için Guyon isimli bir deney yapılabilir. Hastaya üç ayrı kap verilir ve bu üç ayrı kapa idrarını yapması istenir. Ardından bu üç ayrı kaptaki renk değişiklikleri kontrol edilir. İdrardaki kan eğer üretradan kaynaklanıyorsa, ilk kaptaki idrarın rengi değişir. Buna tıp dilinde hematüri, halk dilinde ilk idrarda kan adı verilir. Şayet idrardaki kan idrar kesesinden kaynaklanıyorsa, üçüncü kaptaki idrarın rengi değişir. Bu duruma da tıp dilinde hematüri, halk arasında son idrarda kan adı verilir. Bunların yanında şayet idrardaki kanın sebebi böbrekler veya idrar borsundan kaynaklanıyorsa her üç kabın içindeki idrarın rengi değişir.
Kanlı idrarı siz görmeseniz bile birtakım belirtileri vardır. Sürekli idrara çıkma isteği, idrar yaparken hissedile yanma hissi, karın bölgesinin altında hissedilen ağrı, ara ara yükselen ateş, kötü kokulu idrar kanlı idrarın belirtileri arasındadır.
Kanlı idrar şikayeti ile doktora gittiğinizde bahsedilen tahliller yapıldıktan sonra, kanlı idrara sebep olan nedenler saptanıp, bu nedenlerin ortadan kaldırılması için gerekli tedavi sürecine başlanır.
Henüz yorum yapılmamış.