KadincaSayfa.Com

İdrarda Bakteri Bulunması

İdrarda Bakteri Bulunması

İdrar içinde çok fazla oranda bakteri barınmasına “Bakteriüri” adı verilmektedir. İdrar içinde bulunan bakterilere bakıldığında daha çok koli, stafilokok ve streptokok adlı bakterilere rastlanmaktadır. Bakteriüride vakalarında idrara bakıldığında, idrarın renginin bulanık olduğu görülür. Bakterilerin neyden kaynaklandığı araştırıldığında, idrar yollarındaki herhangi bir yapı olabildiği gibi, bademciklerden veya bağırsaklardan kaynaklandığı görülmüştür. İdrardaki bakterilerin tedavisi için, bakterinin kaynağının tespit edilmesi gerekir. İdrardaki bakterinin kaynağını belirlendikten sonra en etkili tedavi yöntemine geçilir.

idrar-tahlili

 

Aslında idrar kesesi ve böbrekler kendi yapısı gereği mikropsuz organlardır. Ancak siyekten geçtiği esnada idrara bir miktar mikrop bulaşabilir. Bu esnada idrar kesesine son derece steril şartlarda yerleştirilen bir sonda vasıtasıyla idrar örneği alınarak bakteriye rastlanması ile bakteriüri sebebinin ortaya çıkarılmasında oldukça etkili bir yöntemdir. Bu durum çoğunlukla idrar yollarında bakteri kökenli bir iltihabın olduğunu veya daha ender olarak kandan gelen bakterilerin böbrek vasıtasıyla atıldığı anlamına gelir. Bakteriüri sadece taze idrarda tespit edildiğinde teşhis değeri taşır. İdrar testi ilk yapıldığı esnada mikrop saptanmasa bile, belirli bir süre bekletilmiş ise idrara havada uçuşan mikroplar bulaşmaya başlar. Zira idrar, mikroplarının üreyip gelişmesi için uygun bir ortamdır. Aynı zamanda idrar çökeltisinde görülen bakterinin de kesinlikle belirlenmesi gerekir. Laboratuar koşullarında, enfekte edilmiş idrarın farklı kültür mekânlarına ekilmesiyle gerçekleştirilmedir. İdrarda bulunan bakteri miktarı, hastalığın derecesi ve tedavinin süreci ve sonucu açısından önem taşır. Bu sebeple idrardaki bakterinin sayısının, miktarının doğru tespit edilmesi çok önemlidir.

idrar yolu hastalıkları

İdrar yolu enfeksiyonu riski daha fazla kimlerde olur?
Daha çok, çocuk ve kadınlar yaşar idrar yolu enfeksiyonunu, üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en sık görülen enfeksiyon hastalıklarıdır.
Kız çocuklarında erkek çocuklarına göre daha fazla görülür, çünkü dış ortamla idrar kesesi arasındaki mesafe oldukça kısadır.
Bebeklik dönemlerinde, bez kullanıldığı dönem enfeksiyon yaşama sıklığı daha fazladır, çünkü dışkının ön tarafa bulaşma riski daha fazladır. Çocuk büyüdükçe risk azalır, eğer sık tekraralanan idrar yolu enfeksiyon hikayeniz devam ediyorsa, altta yatan nedeni araştırmak gerekir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.