Hormon Replasmanı
Yaşamsal önemi mutlak koşulsuz olan 3 hormon var. Böbrek üstü bezi hormonu (kortisol), tiroid hormonu (thyroxin) ve pankreas hormonu (insülin). Hayatta kalmak için gerekli olan bu hormonların üçünde de kan düzeyleri normal yaşlanma süreci içinde azalmazlar. Bu hormonların azalması ancak ilgili bezlerin hastalıklarında ortaya çıkar ve gençlerde de görülebilir. Örneğin tiroid bezi yetersizliğinde vücutta tüm metabolik işlevler doğru tempoda gitmez. Kişi enerjisiz ve yorgundur. Kalp atımları yavaşlar, barsakların çalışması azalır, beden derecesi düşer sonuçta beyin fonksiyonu da kısıtlanır ve birey ölümle sonuçlanabilen komaya girer. Günümüzde tiroid hormonu yetersizliği tiroid hormonu verilerek kolayca giderilir.
Pankreas hormonu insülini 1923’de Kanadalı Dr. Banting izole etti ve bu buluşu ile Nobel ödülü kazandı. O günden beri milyonlarca diyabetli yaşamını Dr. Bantinge borçludur. Yukarıda belirtildiği gibi pankreas ileri yaşlara kadar insülini eksilmeden yapar. Diyabet her yaşta görülebilen ancak ileri yaşlarda görülme olasılığı artan bir hastalıktır, normal yaşlanma proçesi değildir.
Kortizol hormonu da tüm canlılar için hayati önemi olan bir hormondur. Tehlike anında, operasyon, infeksiyon gibi be densel stres durumlarında organlarımızın enerji gereksinimi ve kan dolaşımını garantiye almak için kan basıncını ve kan şekerini yükselten bir hormon gereklidir. İşte bu hormon kor-tizoldür. Kortizol böbreküstü bezinde yapılır. Bu bez fonksi-. yonunun bozukluğunda (Addison hastalığı) kortizol yapılmaz. Eğer hasta tedavi edilmezse hayati tehlike oluşturan tansiyon düşüklüğü ve kan şekeri azlığı olur. Elli yılı aşkın süredir Addison hastalığı düşük doz kortizol ile tedavi edilmekte ve hastalara normal yaşamlarını sürdürmeleri sağlanmaktadır.
Özetlersek, İnsulin, Thyroxin ve Kortizol hormonları normal yaşlanma sürecinde azalmazlar, çünkü yaşam için zorunludurlar. Hastalık olarak ortaya çıkan bu salgı bezlerinin ye-tersizliğindeki hormon eksikliği giderilmezse normal yaşamın devamı olanaksızdır.
Diğer hormonlar da önemli vücut fonksiyonlarını yönetirler, ancak bunlar bireyin hayatta kalması için mutlaka gerekli değildir. Bu hormonlardan birkaçı yaşlanmayla birlikte ileri derecede azalır. Bu nedenle anti-aging hormonları olarak sınıflandırılır ve eksikliklerinin giderilmesinin yararlı olacağı düşünülür. Aşağıdaki beş hormon bunların en önemlileridir.
• Dişi cinsiyet hormonları östrojen ve progesteron
• Erkek cinsiyet hormonu Testosteron
• Uyku hormonu Melatonin
• Antistres hormonu DHEA
• Büyüme hormonu h.GH
Henüz yorum yapılmamış.