Hipotalamus
Hipotalamus, beyindeki talamusun hemen altında var olan ve üçüncü ventrikülün tabanını oluşturan ön beyin bölgesi olarak tanımlanır. Ufak nukleuslardan meydana gelir ve en önemli işlevlerinden birisi de hipofiz bezi vasıtasıyla ile beyin ve endokrin sistem arasındaki bağlantıyı sağlamasıdır.
Hipotalumus, bütün omurgalı canlılarda bulunmaktadır. İnsan vücudundaki hipotalumus, badem şekline benzer. Hipotalumus, memeli canlılarda beyin merkezleri arasında iletim sağlamaktadır. Aynı zamanda hipotalumus beden sıcaklığı mekanizmasını, sempatik sinir sistemini ve hipofizin çalışmasını denetlemektedir. Canlının susama ve acıkma hislerinin merkezidir ve kan basıncı ile vücut ısısını dengeleyerek ayarlar. Aynı zamanda üretilen RF maddesi ile hipofizi uyarmaktadır. Bedenin iç dengesi hipotalamus ile korunmaktadır. Karbonhidrat, yağ, protein metabolizmasını da dengelemektedir.
Hipotalamus, ufak nükleuslar ile beraber, insanlarda kompleks bir bölgede olup, önemli işlevler ile yüklenmiştir. Örneğin, gastrik refleksleri, vücut sıcaklığını, anne davranışlarını, beslenmeyi, kan basıncını, bağışıklık sistemini dengeleyerek düzenlemektedir.
Hipotalamus, birçok davranışsal ve hormonal sirkadyen ritmi ile nöroendokrin çıktıları, homeostatik mekanizmaları ve birçok önemli davranışları koordine edebilmektedir. Bu sebeple birçok sayıda iç ve dış uyarana yanıt vermek durumundadır. Hipotalamus, gerçek bir iç salgı bezidir ve sinirsel merkez durumundadır.
Hipotalamus duyarlı olduğu faktörler şunlardır:
Stres
Işık
Feromonlar gibi kokusal uyaranlar
Mikroorganizmalar
Otonomik girdiler
Kalp, mide ve üreme organlarından kaynaklanmış olan ve nöral yollarla taşınmış olan uyaranlar
Henüz yorum yapılmamış.