KadincaSayfa.Com

Hipertiroidi

Hipertiroidi

Hipertiroidi, insan vücudundaki trioid hormonunun olması gereken değerden daha yüksek olması durumuna denir. Kişinin boynunun altındaki tirioid bezi tarafından üretilmiş olan tiroid hormonları, kişinin gün içinde ihtiyacı olan enerjiyi düzenlemekle görevlidir. Kişinin tiroid hormonu değerleri yüksek olduğunda, kişinin vücudu hızla enerji tüketmeye başlar ve hayat fonksiyonları hızlanmaya başlar.

Genelde hipertiroidizm, tiroid bezinin kendisi tarafından meydana gelen bir sorundan kaynaklanmaktadır. Tiroid bezi başka bir belirti vermeden yalnızca fazla miktarda tiroid hormonu üretir. Bu sorunun en sık rastlanılan sebebi Graves hastalığıdır. Graves hastalığı, kişinin bağışıklık sisteminde rol alan bir hastalıktır ve tiroid bezinin hormon kontrol mekanizmasına hasar verir. Bunun yanında kontrol dışı yüksek oranda hormon üretebilen iyi huylu tümörlerin gelişmesinde de etkisi vardır. Tiroid infeksiyonları sonucu kısa vadeli hipertiroidizm ortaya çıkabilir. Ender olarak hipertiroidizm, hipofiz bezinden tiroid stimüle edici hormonunun (TSH) un yüksek oranda üretilmesi ile meydana gelir.

Hipertiroidizmin en çok rastlanılan sebebi olan Graves hastalığı, genel olarak 20–40 yaş arasında olan genç kadınları etkilemektedir. Bunun yanında hastaların ortalama olarak %12 si erkektir. Graves hastalığının kalıtımsal etkenlerle ilgisi vardır ve bu sebeple Graves hastalığı aynı aileden birkaç kişide görülebilir.

Ender olarak, fazla tiroid hormonun kaynağı tiroid bezi kaynaklı değil, dış kaynaklı olmaktadır. Tiroid takviyesi gören kişilerde de hipertiroidizm bulguları saptanabilir.

Hipertiroidi Belirtileri

Kişide Hipertiroidi oluşmaya başlamış ise, kişi sürekli sinirli, uykusuz, aşırı duygusal ve aşırı dramatik bir ruh hali, titreme, aşırı hızlı atan kalp ritmi, bağırsaklarında aşırı çalışma, hızla kilo verme, sıcak ortamlarda duramama, ateş basması, kaslarda zayıflama, nefes darlığı çekme, kalp çarpıntısı çekme, adet dönemleri arasındaki sürenin kısalması gibi şikâyetlerle Hipertiroidin belirtilerini göstermeye başlar.

Hipertiroidizm özellikle Graves hastalığına bağlı olarak oluştuğunda egzoftalmus isimli duruma da sebep olabilir. Egzoftalmus, kişinin gözlerinin ardında bulunan dokuların şişmesi ve k gözlerin ileri doğru çıkması durumudur.

Hipertiroidi Tanısı Nasıl Konulur?

kişide yukarıda bahsettiğimiz belitler meydana geldiğinde sebepleri araştırılmaya başlanır ve fizik muayene yapılır. Kan tahlilleri yapılır ve
Kanda tiroid hormon, TSH seviyeleri ile radyoaktif iyot alımına (RAIU) değerlerine bakılır. Aynı zamanda Sintigrafi tanı koymakta faydalı olabilir. Kalp hastalıkları olabilecek hastalara ek olarak kalple ilgili muayene ve testler yapılabilir. Tiroid infeksiyonuna bağlı gelişen hipertiroidizmlerde, tiroid hormon düzeyleri 3 ila 4 ayda normal seviyelerine inebilir.

Tiroid

Hipertiroidi Tedavisi

Hipertiroidi hastası olan kişilere Hipertiroidi tedavisi için, anti-tiroid ilaçlar ismi verilen ilaçlarla tedavi yoluna gidilir. Bu ilaçlar propiltiyourasil ya da metimazol türü ilaçlardır ve tiroid hormonlarının üretilmesini engellemektedirler. Beta-blokör ilaçlar hipertiroidiye kaynaklı şikâyetleri önlemek için tedaviye eklenebilir. Hipertiroidi hastalığının tedavisinde en çok kullanılan tedavi yöntemlerinden biride, radyoaktif iyot verilen tedavi şeklidir. Radyoaktif iyot, tiroid bezine hasar vermektedir. Bunun yanında Tiroid bezinin bir bölümün çıkarılması da Hipertiroidi tedavisinde kullanılan cerrahi yöntemlerdendir, lakin daha ender kullanılmaktadır.

Anti-tiroid ilaçlarla 12 ila 24 ay arasında tedavi edilen Hipertiroidi hastalarının yarısı uzun süreli şikâyetsiz dönemler görülmektedir. Bunun yanında Radyoaktif iyot tedavisi de kısa süreli ve çok etkili bir metottur. Ancak bu metotla hastaların %40–70 inde 10 yıl içerisinde hipotiroidi hastalığı tekrar gelişebilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.