KadincaSayfa.Com

Gebelik Döneminde Mide Bulantısı ve Kusma

Gebelik Döneminde Mide Bulantısı ve Kusma

Hamilelik döneminde yaşanan şikâyetlerden biri de mide bulantısı ve kusma sorunlarıdır. Gebelik döneminde mide bulantıları daha çok sabahları olmaktadır. Bu sebeple sabah bulantıları olarak tanımlanır. Genel olarak gebeliğin 4. ve 6. haftasında mide bulantıları ve kusmalar başlar. Bu dönemde başlayan mide bulantıları ve kusma şikâyetleri genelde gebeliğin 12. haftasına kadar sürer ve 12.haftadan itibaren sona erer. Gebelik döneminde yaşanan bu mide bulantısı ve kusma şikâyetleri hemen hemen her iki kadından birinde görülür. Sabahları yaşanan mide bulantısı şikâyeti ise genelde ilk kez doğum yapacak olan kadınlarda görülmektedir.
Gebe kadınlarda görülen mide bulantıları genelde sigara kokusuna, ter kokusuna, yemek kokusuna, ağır parfümlerin kokusuna karşı hassasiyet göstermektedir.
Gebelikte mide bulantısı çok ciddi bir hal almış ise tıp dilinde buna Gravidarum denir. Şayet bu yaşanan ciddi kusmalar hızla kilo kaybetmeye sebep oluyorsa, yediğiniz bütün besinleri kısa sürede aynen geri çıkarıyorsanız, bunların akabinde tam idrar tahlili yapılıp, tahlil sonucunda bezlenme bozukluğuna bağlı 2 ya da 3 pozitif keton görülürse hastanede damardan serum almanız gerekebilir. Genelde 1–2 gün zarfında kaybetmiş olduğunuz minerallerin düzenli olarak geri verilmesini sağlar. Bazı hamilelerde serum alma ihtiyacı birkaç defa olabilir.
Gebelik döneminde artış gösteren gebelik hormonları B-HCG hormonu mide bulantıları ve kusmaların en önemli sebebidir. Artış gösteren bu hormonlar, mide kas dokusunun gevşemesi ve rahim kaslarının gerilmesi ile beyindeki mide bulantısı ve kusma merkezine uyarı gönderir.
Bunun yanında B6 vitaminin az alınması da mide bulantısı ve kusmaya sebep olabilir.
Tiroid bezlerinin az çalışıyor olması stres, yorgunluk, psikolojik sorunlar gebelikte mide bulantısı ve kusmaya sebep olan diğer etmenlerdir.

hamilelik-mide-bulantisi-300x169

Gebelikte mide bulantısı ve kusmayı önlemek için:

Yemeklerinizi baharatsız, haşlama şeklinde pişmiş ve az yağlı şekilde tüketin.
Az az ve sık sık beslenin.

Acıktığınızda yemek yemeye başlarken önce, ekmek, tuzlu kraker, peksimet gibi kuru gıdalardan başlayın.

Çok fazla sıvı kaybına uğradığınız için, maden suyu veya soda gibi besinler tüketin.

Mide bulantılarınız ve kusmalarınız hat safhadaysa doktorunuzla görüşün ve sadece doktorunuzun verdiği ilaçları kullanın.

Kavun, karpuz, portakal gibi sulu besinler tüketin.

Yanınızda sürekli naylon poşet, tuzlu fıstıklar, ıslak mendil, tuzlu kraker, havuç, küçük kase yoğurtlar bulundurun.

Mide bulantısı sebebiyle risk altında olan gebe kadınlar:

İkiz bebeklere gebe olanlar, çok genç yaşta gebe olanlar, migren hastalığı olan anne adayları için mide bulantısı risk içerir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.