KadincaSayfa.Com

Fıtık

Fıtık

Birçok insan fıtığın ağırlık kaldırma sonucunda olduğunu düşünmektedir. Aslında fıtıkta belirli bir sebep bulunmamaktadır. Herhangi bir kişide, yeni doğan bebekte dahi fıtık olabilmektedir. Karnın içerisindeki organlar incecik bir kas örtüsü ile yerinde tutulmaktadır. Organlardan herhangi birisinin bir bölümü adı geçen ince kas örtüsündeki zayıf olan bir noktadan dışarıya çıkarsa ya da fırlarsa, kas duvarının yırtılmasına sebep olursa fıtık ortaya çıkar.

Fıtık Belirtileri

· Eğilme sırasında ya da bir şeyi kaldırma sırasında rahatsızlık duyulması

· Kasıklarda hassas bir kitlenin oluşması

Karın kısmını etkilemekte olan üç tipte fıtık bulunmaktadır. Kasık, uyluk ve de göbek fıtığı. Diğer bir fıtıksa hiatal fıtıktır. Buysa diyaframın yemek borusuna açıldığı delikten minenin bir kısmının çıkmasıdır. Eğerki sıkışmış bağırsağın parçasına kan gitmiyor ise bunun adına bağırsak düğümlenmesi denilir.

fitik

Kasıkta Görülen Fıtık

Baylarda fıtık çoğunlukla testislere uzanmakta olan sperm kordonunun karından çıkarak skrotuma girmiş olduğu noktada bellidir. Buradaki bağ dokusunun zayıflamasıyla bağırsakların bir kısmının bu bölümden dışarıya çıkar ve de kasıklarda kitleye sebep olur. Buna direkt kasık fıtığı denir.

Karın bölgesinden çıkmış bağırsak kitlesi sperm tüpü yolu izleyerek torba derisinden içeriye girer ise bunun ismine de endirekt kasık fıtığı denilmektedir. Bu fıtık oldukça ağrılı olur ve de skrotumun şişmesine sebep olur. İki tür fıtıkta baylarda görülmekte olan beş fıtıktan dördünü oluşturmaktadır. Bayanlarda kasık fıtığına fazla rastlanmaz ve de karınla mesane arasındaki idrar yolunun geçitlerini sarmış dokuların bir araya gelmiş olduğu noktada oluşur.

Uyluk Fıtığı

Özelliklede kilolu ya da gebe bayanlarda rastlanır ve de uyluğun üstünde olur. Ana kan damarını bacaklara taşımakta olan kanallarda meydana gelir. Bu fıtık çoğunlukla kasık kısmında oluşan fıtıktan bir miktar daha aşağıda bulunur. Bu fıtığın düğümlenme olanağı öbür fıtıklara göre daha çoktur.

Göbek Çevresi Fıtığı (Paraumilical Hernia)

Bu tip fıtıklara oldukça az rastlanmaktadır. Göbeği sarmakta olan karın duvarında olan zayıflık sebebiyle göbekte bir kitle ortaya çıkmaktadır. Bazen yeni doğan bebeklerde de bunun gibi sorunlar görülebilir ve de buna göbek fıtığı denilir. Bu fıtıklarda bağırsakların bir bölümü kana dönmeyip göbeğin kordonunda kalmasıyla olur.

Kesi Yeri Fıtıtı (Incisional Hernia)

Ameliyat sonrasında gerektiği şekilde eski haline dönemeyen karın duvarı fıtığa sebep olabilir. Bunun gibi fıtıklar genelde fazla sorun yaratmazlar. Ama bağırsağın bir kısmı fıtıktan dışarıya çıkarak huzursuzluk yaratabilir. Baskı yapılıp karın duvarından içe itilmemiş olan fıtıklarda sıkışma ile düğümlenme olasılığı vardır. Tedavisi yapılmaz ise, düğümlü ve de sıkışmış olan bölümde dolanmakta olan taze kandaki oksijeni almaz ve sonucunda kangren olunur. Bu durumsa yaşamsal tehlike yaratan ve de hemen ameliyatın yapılmasını gerektiren bir rahatsızlıktır.

Tedavi

Ameliyat :

Birden fazla fıtığın en iyi tedavisi fıtığın ameliyat ile karın içerisine yeniden itilmesi ve de karnın duvarında olan zayıf adalenin dikilmesidir. Ameliyatın ardından hemen, hemen 30 gün sonra normal yaşantınıza dönebilirsiniz.

Diğer Tedaviler

Korse kullanılması kabul edilmeyen bir fıtık tedavisidir. Hekiminiz operasyon öncesinde sorunun çoğalmasına engel olmak için korse kullanımını önerebilir. Fakat bu durum kalıcı bir çare olmamaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.